Министерството на образованието разпространи отговори на най-често задаваните въпроси относно

...
Министерството на образованието разпространи отговори на най-често задаваните въпроси относно
Коментари Харесай

Ще ходят ли децата гладни на училище? МОН с разяснения за тестовете

Министерството на образованието популяризира отговори на най-често задаваните въпроси по отношение на тестването на децата за ковид в учебно заведение. Утре е крайният период, в който родителите би трябвало да заявяват дали са съгласни децата им да бъдат тествани, с цел да могат да се върнат присъствено в клас. Ето и отговорите на МОН:

Защо учениците би трябвало да се тестват в учебно заведение, а не у дома?

Осигуряването на присъствено образование в учебните заведения изисква използването на механизъм, който да обезпечава сигурността на всички деца, учители и непедагогически личен състав. Без да слагаме под подозрение отговорността на родителите за техните лични деца, ниското равнище на имунизиране и всеобщата опозиция против ограничения, които се употребяват сполучливо в други страни, демонстрират, че към сегашния миг обществото ни не демонстрира задоволителна зрялост при отбраната на публичното здраве, в това число и детското. Това събитие основава голям риск от незадоволителна отбрана (слаб филтър) на входа на учебното заведение, в случай че децата се тестват отвън него. Ако поемем този риск, броят на инфектираните деца още веднъж бързо ще нарасне и ще бъде належащо ново затваряне на учебните заведения. Такъв сюжет би обезсмислил всички направени старания за образуване на тестването и би похабил средствата за покупка на тестванията.

Тестовете би трябвало да бъдат правени в учебна среда по няколко аргументи:

- децата би трябвало да бъдат тествани при идентични условия, с цел да има съпоставимост на резултатите;

- резултатите би трябвало да се регистрират по едно и също време и пред всички, с цел да се сътвори доверие у родителите в прилагания механизъм;

- съгласно напътствията на производителите действителните резултати се регистрират сред 15 и 30 минути, откакто тестът бъде нанесена върху тестовата плочка. Това значи, че тестовата плочка, показана на входа на учебното заведение, не може да удостовери негативния резултат, а ще би трябвало напълно да се разчита на съзнанието на всички родители.

Правенето на проби в учебна среда би довело до карантиниране на паралелки и обезсмисля цялостното осъществяване на тестванията. Тестването в домашна среда понижава този риск до най-малко.

Дори в случай че тестването се прави у дома, в случай че резулатът е позитивен и се удостовери в лицензирана лаборатория, останалите възпитаници от паралелката ще бъдат карантинирани като контактни със инфектираното дете, в случай че то не е отсътвало от учебно заведение повече от два дни преди тестването. Процедурата за тестване изисква децата да бъдат с маски по време на теста, с изключение на при предоставяне на тестът, което допуска доста невисок риск от заразяване.

Изискването на определения тест детето да не се храни и да не пие вода сутринта, на практика е неизпълнимо.

Детето не трябва да е яло и пило САМО 30 мин. преди тестването. Т.е. то може да се храни и да пие когато и да е ДО 30 мин. преди процедурата и незабавно след нея.

Пътуващите възпитаници, които вършат тестванията си в учебно заведение, са евентуални заразители, тъй като децата не всеки път носят вярно защитната си маска. Така при съществуване на инфектирано дете рискът от заразяване на останалите е голям.

Всички пасажери в учебните рейсове носят маски. Задача на съпътстващите учители е да обезпечат маските да се носят вярно. Рискът от заразяване беше неведнъж по-голям при до момента настоящата система без никакво тестване на децата .

Много учители отхвърлят да правят тестване на учениците, без значение от препоръчаното възнаграждение. Учителите са мощно обезпокоени за личното си здраве и живот.

Рискът за здравето и живота на учителите беше доста по-голям, когато образователните занятия се организираха присъствено без наложително тестване и без „ зелен документ “ или постоянно тестване за личния състав. Въвеждането на наложително тестване в учебно заведение понижава този риск до най-малко.

Директорите не могат да задължат никого от педагогическия и непедагогическия личен състав да извършва задания отвън неговите функционални задъжения, написани в нормативните документи.

Ако шефът не може да обезпечи за тестването свои чиновници, посредници или доброволци – родители, деятели на БЧК или други, занятията не престават да се организират онлайн.

Много родители не желаят децата им да бъдат тествани изобщ о.

Тестването на учениците два пъти в седмицата е наложително изискване за провеждането на присъствен образователен развой. Родителите имат избор – или са съгласни децата им да бъдат тествани и да учат присъствено, или децата остават у дома и учат от разстояние в електронна среда синхронно или асинхронно според от опциите на учебното заведение. Министерстото на образованието и науката (МОН) слага акцент върху присъственото образование в безвредна среда.

В доста образователни заведения липсват медицински експерти или ги има, само че отхвърлят да вземат участие в тестването на учениците или не имат „ зелен документ “.

Присъствието на медицински експерт е желателно, само че не е задъжително изискване за осъществяване на тестването. Щадящите антигенни проби не изискват инсталация или комплицирани операции и могат да бъдат прилагани от преподаватели, непедагогически експерти, посредници, родители-доброволци и други лица по преценка на шефа, които имат „ зелен документ “.

Отказите на учителите и другия личен състав да извършат тестването ще сложи в голямо несъгласие родители против учители.

МОН приканва учителите и родителите да обединят напъните си, тъй като при сегашната висока заболяемост това е единственият метод учениците да учат присъствено в безвредна среда.

Семействата на децата от уязвимите групи не разрешават на учителите да тестват децата им. При позитивен тест в тази обстановка родителите ще обвинят учителите и институцията в съзнателно заразяване на тяхното дете.

Ролята на учителите е да обяснят на тези родители изгодите от тестването на техните деца в учебно заведение – обезпечаването на присъствен образователен развой в безвредна среда. Опасението за голословни обвинявания към учителите не може да бъде причина децата да не бъдат тествани и здравето на учениците и учителите да бъде изложено на риск. Ако не са съгласни децата им да бъдат тествани, родителите могат да ги оставят в къщи до намаляване на общата заболяемост под 250 на 100 000 души.

Провеждането на тестванията в учебните заведения ще наруши целостта на просветителния развой и неговата ефективнос т.

Тестването ще бъде провеждано при започване на образователния ден два пъти седмично, като това време ще бъде обезпечено с смяна на дневния режим – понижаване на образователните часове, междучасията или друго решение на шефа на учебното заведение. Това „ изгубено “ време ще бъде неведнъж обезщетено от по-високото качество на присъствения образователен развой с най-малък риск от заразяване в учебно заведение спрямо онлайн образованието.

Защо учителите би трябвало да се занимават с активност, която е доста надалеч от предоставената им от страната задача - образованието на децата на България .

Опитът от предходните две образователни години потвърди, че присъствените занятия са неведнъж по-ефективни от онлайн образованието, изключително за дребните възпитаници. А качествено присъствено образование не е допустимо, в случай че средата в учебно заведение не е безвредна.

Не са ли дискриминирани учителите в начален стадий, като се третират по друг метод от сътрудниците им в прогимназиален и гимназиален стадий, които в този миг извършват само и единствено главната си функционалност - образование, само че в електронна среда от разстояние?

Връщането на учениците от I до IV в клас при наложително тестване два пъти в седмицата е първа стъпка към връщането в клас на всички възпитаници при същите условия.

На детето, дало позитивен резултат при тестване в класната стая, ще бъде нанесена прочувствена контузия.

Травмите – душевен и физически, за всички ще бъдат доста по-сериозни, в случай че инфектирано дете се разболее съществено и/или придвижи болестта върху своите съученици. Нека не подценяваме учителите – те могат задоволително ловко и внимателно да изведат детето с позитивен резултат, без да се провокира ужас в класа.

Защо министърът на образованието и науката вменява отговорности на шефовете и учителите за сигуряване на здравословна среда в образователните заведения с писмо? Писмото не е нормативен акт и посредством него не могат да бъдат вменени отговорности.

Подробният механизъм за тестване на учениците в учебно заведение ще бъде одобрен със взаимна заповед на министрите на опазването на здравето и на образованието и науката в понеделник, 8 ноември 2021 година

Кой ще обезпечава тестванията за учителите?

Директорите ще купуват антигенни проби за учителите и непедагогическите експерти от бюджетите на учебните заведения против фактури от снабдители. Голяма част от учебните заведения имат средства, спестени от режийни разноски и прекъснати извънкласни действия по време на неприсъственото образование. Освен това държавното управление гласоподава 15,4 млн. лева, които ще бъдат разпределени измежду просветителните институции за противоепидемични ограничения, каквото е и тестването на личния състав.

Може ли е личният състав в учебно заведение да бъде тестван с неинвазивни антигенни проби като тези за учениците?

Учителите и непедагогическите експерти могат да бъдат тествани с неинвазивни антигенни проби като тези, употребявани за учениците. Трябва да се има поради, че тези проби ще им разрешават само да работят в учебно заведение. Те не им обезпечават „ зелен документ “, който се изисква на останалите публични места.

В същото време в учебно заведение ще се признават антигенни и PCR проби с отрицателен резултат, направени в лицензирана лаборатория.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР