Министерството на образованието и науката /МОН/ предостави безплатно софтуер срещу

...
Министерството на образованието и науката /МОН/ предостави безплатно софтуер срещу
Коментари Харесай

МОН: Софтуер срещу плагиатство ще сравнява всяка публикация с 35 милиона научни източници

Министерството на образованието и науката /МОН/ даде гратис програмен продукт против плагиатство на университетите и научните организации у нас. Той разполага с база данни от над 35 милиона научни източници и при разбор на писмена работа я съпоставя с тях . След това генерира отчет за открити сходства или заемки , обясниха специалистите от ведомството, създали системата по време на осведомителна среща в Минно-геоложкия университет с представители на висшите учебни заведения.

„ Надявам се, че посредством тази система ще можем да достигнем тези високи стандарти на академична нравственос, към които всички ние – учените се стремим “, акцентира заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова при откриването на срещата.

„ Всеки от нас знае какъв брой труд е вложил в едно научно проучване, в публикуването на една научна публикация, книга или различен артикул на своя труд. И когато види своя труд, употребен непозволено, чувството е извънредно неприятно. Идеята е да ограничим това “, добави проф. Чавдарова.

Заместник-просветният министър напомни, че единната система против плагиатство у нас е въведена през 2022 г . Софтуерът е закупен от министерството и възложен гратис на всички висши учебни заведения, научни организации и институции, които желаят да го употребяват. Преди това той е бил въведена пилотно в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР