Министерството на младежта и спорта стартира предварителни консултации за разработване

...
Министерството на младежта и спорта стартира предварителни консултации за разработване
Коментари Харесай

ММС започна предварителни консултации за разработване на проектозакон за доброволчеството

Министерството на младежта и спорта започва предварителни съвещания за създаване на проектозакон за доброволчеството. Приемането на закон за доброволчеството е изпитание, почнало още през 2006 година Настоящото държавно управление пое явен ангажимент за създаването на настоящ законопроект, който да бъде признат от Министерския съвет до края на годината и да бъде импортиран в Народното събрание. Законопроектът е част от целите в Програмата за ръководство на Република България за интервала юни 2023 - декември 2024 година и е заложен в Законодателната стратегия на Министерския съвет (за интервала август - декември 2023 година).

Значението на доброволчеството е публично прието на европейско равнище още през 1997 година и е подтиквано посредством разнообразни документи и начинания като Европейската година на доброволчеството през 2011 година Изграждането на удобна и подпомагаща среда за доброволческата активност в Европейски Съюз е част от политическия дневен ред на Европейския съюз. Именно това са и главните цели, които стоят пред бъдещия закон - да се реализира самопризнание на доброволчеството и неговия принос за обществото ни и да се поемат ясни задължения за поощряване и насърчаване на доброволчеството у нас.

Гражданите, организациите и всеки заинтригуван могат да се включат в консултационния развой по създаването и приемането на закона, който включва няколко стадия. През септември 2023 година е деен онлайн въпросник, който цели изследване на мнението по съществени въпроси, обхванати от законопроекта.

На 17 септември 2023 година в границите на събитието „ Демократична мозайка: сцена на гражданското общество “, проведено от Национален юношески конгрес и Форум Гражданско присъединяване, в Софийското ларго ще се организира полемика за методите и ограниченията, посредством които страната може да насърчи доброволчеството у нас.

Повече информация за идния развой на създаване на законопроекта и методите за включване в него може да намерите на страницата на Министерството на младежта и спорта и на Портала за публични съвещания.




Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР