Министерството на иновациите и растежа (МИР) започва процеса по издаването

...
Министерството на иновациите и растежа (МИР) започва процеса по издаването
Коментари Харесай

Министерството на иновациите и растежа стартира издаването на Стартъп виза

Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) стартира процеса по издаването на уверение за високотехнологичен и новаторски план или така наречен Стартъп виза. Това оповестиха от пресцентъра на ведомството.

Подаване на документите и кандидатстване може да се направи през платформата СУНИ (Система за ръководство на национални инвестиции) на адрес -, чрез електронен автограф.

По новата административна услуга се планува да могат да аплайват непознати жители (извън Европейския съюз), които желаят да започват новаторски бизнеси, употребяващи високи технологии и разрастващи научно-изследователска и развойна активност. МИР форсира подготовката за издаването, като вместо планувания 6-месечен период за издание на изискванията за кандидатстване, кандидатстването се отваря 2 месеца предварително.

Попълва се въпросник, в който предприемачът би трябвало да означи каква е неговата компания, концепция, към кои пазари е ориентиран, има ли към този момент вложител, патенти, клиенти и други След обзор на документите и оценка на плана от Експертен съвет, включващ представители на страната, научната общественост и бизнеса, ще бъде издавано уверение за високотехнологичен или новаторски план. Неговата годност е 1 година, само че може да бъде удължавано по-късно до 2 години в допълнение.

" МИР проработи и за бизнесмените. След 5 години старания, България към този момент има Стартъп виза. Като всички европейски развити страни. Това ще разреши вложители отвън Европейски Съюз да развиват високи технологии в България, да наемат български гении и да основават работни места ", разяснява министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев във връзка стартирането на процедурата.

Издаването на Стартъп виза се основава на Закона за чужденците в Република България, както и на създадената от МИР Наредба за изискванията и реда за издаване, удължение и лишаване на уверение за високотехнологичен или новаторски план. Припомняме, че Наредбата е призната с Постановление № 318 на Министерския съвет от 7 октомври 2022 година

Удостоверението e формален документ, който дава опция за издаване на позволение за дълготрайно престояване на чужденци, които желаят да развиват новаторски или високотехнологичен бизнес у нас. 

До 7 октомври 2022 година България беше единствената страна от Европейски Съюз без открит юридически ред за издаване на Стартъп виза, като старания в тази посока са правени над 5 години. МИР акцентира приноса на Българската стартъп асоциация BESCO в подготовката и сполучливото въвеждане на Стартъп визата у нас.

Информация на български и британски език за кандидатстването за Стартъп виза е оповестена на уеб страницата на Министерството на нововъведенията и растежа:

 

(BG)

 

(EN)

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР