Министерството на икономиката ще оказва институционално партньорство на частния сектор

...
Министерството на икономиката ще оказва институционално партньорство на частния сектор
Коментари Харесай

Нараства интересът на чуждестранните инвеститори към индустриалните зони в България

Министерството на стопанската система ще оказва институционално партньорство на частния бранш в областта на привличането на вложения и основаването на индустриални зони. Това ще стане посредством Закона за индустриалните зони, който следва да влезе в действие скоро. Успешните покупко-продажби с индустриални парцели са позиционирани на местоположения, където има достъп до съответната инфраструктура, по тази причина отрасловото министерство е изготвило напълно нова тактика за зоните, с която да увеличи инвеститорския интерес и да улесни бизнеса като цяло. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов на откриването на Втората интернационална конференция за индустриални парцели, проведена от "БГСКЛАД ".

Той разясни, че провокациите, които стоят пред брашна, идват както от световната макроикономическа среда, по този начин и от районните процеси. Според него на равнище световни трендове, касаещи комерсиалния протекционизъм, се следи закъснение на покупко-продажбите, както в Европа, по този начин и в стопанската система на други страни водачи. "Позитивизъм, обаче, се следи в районен проект, тъй като Балканите и Източна Европа са неоспорим фактор на капиталовата карта в Европа, а България е водач по линия на макроикономическия пазар и без съперник във връзка с кредитния рейтинг ", безапелационен бе зам.-министърът.

Той уточни, че растежът в електронната търговия също ще усили търсенето на индустриални недвижими парцели. Позовавайки се на статистически данни, Борисов посочи, че през 2018 година секторът бележи изненадващи темпове на развиване, като пазарът сега е концентриран главно в София. Столицата заема към 50% от пазара, Пловдив – 25% и останалите – 25% са в градовете Бургас, Варна, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Сливен и други по-малки градове. Брутната добавена стойност в бранш Строителство има наклонност на повишаване, като растежът за 2018 година е 4.0%. През второ тримесечие на 2019 година е регистриран растеж от 6.6% в бранша. Ръстовете при бранш "Операции с недвижими парцели " са позитивни: 9.3% през 2018 година, 4.0% през първо тримесечие на 2019 година и 6.4% през второ тримесечие на 2019 година

В умозаключение зам.-министърт акцентира, че Министерството на стопанската система е отворено за всевъзможен тип връзка, която би подкрепила и улеснила бизнеса.

Модераторът на първия панел на събитието - "Пазарът на индустриалните парцели в България през погледа на държавните структури, вложителите, анализаторите и оценителите " беше изпълнителният шеф на "Национална компания индустриални зони " Антоанета Барес. Тя означи, че последните години следим засилен интерес към индустриалните зони в България освен от български вложители, само че и от задгранични. "Това е огромно предизвикателство за нас, защото би трябвало да отговорим уместно на условията на бизнеса “, изясни тя.

Изпълнителният шеф на НКИЗ взе отношение и по тематиката за търсене на квалифицирани фрагменти в разнообразни браншове на производството. Тя даде образец с кръглата маса, която сдружението е провело през февруари тази година по програмата на НКИЗ Fast Tracking Success. "Фирма, която развива активност в зоната ни в Русе от 2004 година, има много съществени връзки с Русенския университет. 12 студенти от него към този момент работят в сдружението. Тя работи и със студенти, които не са приключили. Дори има взаимно с тях приключени артикули, които предлага и продава. И които са напълно конструирани от инженери от Русенския университет. Те са създали 80 тонен самоходен кран, който сполучливо се продава. В началото на годината имаха поръчки за 10 такива крана. Сигурна съм, че младежите, които са конструирали крана, в никакъв случай няма да заминат за чужбина. Ще останат в Русе, с цел да работят за компанията “, уверена е Барес.

Собственикът на платформата "БГСКЛАД " Симеон Митев като предприемач с над 20-годишен опит в областта на недвижимите парцели и човек, който се интересува от развиването на пазара в България, означи, че събития като Втората интернационална конференция за индустриални парцели са от изключителна значимост. Затова на нея са поканени държавни институции, огромни логистични центрове, както и задгранични посетители и лектори от Румъния, Чехия, Турция и Русия. Те описаха за опита, провокациите и вероятностите пред себе си, развивайки своя бизнес у нас и в чужбина.

Сред лекторите бяха Стамен Стамов, изпълнителен шеф на "Индустриален и логистичен парк Бургас " - взаимен план на НКИЗ и община Бургас, Никола Стефанов, изпълнителен шеф на "Свободна зона Русе ", която е дъщерно сдружение на НКИЗ и Васил Велев, ръководител на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР