Министерството на икономиката и устойчивото развитие на Грузия обяви търг

...
Министерството на икономиката и устойчивото развитие на Грузия обяви търг
Коментари Харесай

Грузия обяви търг за строителство на дълбоководно пристанище, покани за участие 4 световни компании

Министерството на стопанската система и устойчивото развиване на Грузия разгласи търг за започване на работите по удълбочаване (драгиране) на морското дъно на селището Анаклия в западната част на страната, където ще бъде издигнато първото дълбоководно пристанище в Грузия, оповестяват от ведомството.

Тръжните документи са изпратени до четири водещи в света компании в бранша: Boskalis, DEME, Jan De Nul и Van Oord . Както считат от министерството, посочените компании имат богат опит в региона на проектирането и провеждането на морски действия. По-голямата част от построяването на новото пристанище се състои в удълбочаване на дъното му, а тези компании имат 80% от профилираните кораби в света, които могат да правят подобен тип работа.

Предвижда се в границите на идващите 45 дни Министерството на стопанската система на Грузия да уточни за победител компанията, която предлага услугите си на най-изгодна за грузинските управляващи цена. Наскоро министър председателят на дребната някогашна руска република, Иракли Кобахидзе съобщи, че управляващите на страната възнамеряват да стартират строителството на новото дълбоководно пристанище Анаклия, през юни.
 Съединени американски щати измести Русия като втори максимален вносител за Грузия
Съединени американски щати измести Русия като втори максимален вносител за някогашна руска република

Една и съща стока образува по едно и също време максимален импорт и максимален експорт

Припомня се, че някогашният министър председател на Грузия Иракли Гарибашвили сподели през декември 2022 година, че пристанището Анаклия ще бъде построено с присъединяване на страната, като51% от акциите ще има страната, а за останалите ще бъде разгласен интернационален търг. По думите на премиера тогава, след изграждане на първия стадий, пристанището ще може да обработва до 7,8 милиона тона товари годишно.

А през септември 2023 година стана известно, че към построяването на пристанището демонстрират интерес китайско-сингапурски консорциум, както и швейцарско-люксембургска компания.

Всъщност, грузинското държавно управление към този момент за повторно се пробва да стартира строителството на пристанище Анаклия . Още през 2016 година грузинско-американски консорциум трябваше да построи новото пристанище в Анаклия. Дълбочината на пристанището се планираше да е 20,5 м, общата дължина за 32 котвени места да е 12,3 км. Беше планувано пристанището да обслужва огромни кораби, чието влизане в грузинските Батуми и Поти преди беше проблематично. Обаче през януари 2020 година управляващите прекратиха контракта с грузинско-американския консорциум, обвинявайки го в несъблюдение на договорните отговорности.
 Грузия реализира растеж на Брутният вътрешен продукт от 7% за 2023-а
Малката страна граничеща с Турция, която реализира растеж на Брутният вътрешен продукт от 7%

За декември индикаторът е още по-висок
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР