Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна

...
Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна
Коментари Харесай

Митниците и НАП се сливат в единна приходна агенция ОБЗОР

Министерството на финансите стартира работа по основаване на единна приходна организация, която ще сплоти Националната организация за приходите и Агенция „ Митници “.

Ресорният министър Асен Василев, в съгласие с министър-председателя акад. Николай Денков, назначи досегашният шеф на Агенция „ Митници “ Павел Тонев за собствен консултант. Той ще подкрепя работата по основаването на единната приходна организация. Директор на Агенция „ Митници “ става досегашният заместител изпълнителен шеф на ведомството Петя Банкова.

Моментът за промяната бил подобаващ, счита финансовият министър Асен Василев, с аргумента, че тази година България и Румъния чакат дата за присъединение към Шенген и по суша.

Сливането на приходната организация и Митниците се прави по образеца на редица страни от Европейски Съюз, само че и страни като Съединени американски щати и Англия. " Целта е по-ефективно администриране на събирането на мита, налози и акцизи в страната, както и от позиция оптимизация на държавната конструкция ", изясни още финансовият министър.

Денков пък уточни, че ще се понижи административната тежест, тъй като за бизнеса ще има едно само гише, с което ще контактуват.

Бившият финансов министър и сегашен подуправител на Българска народна банка Петър Чобанов поддържа концепцията и я разпознава като своя.

" Такава беше концепцията - да се потърси синергията и там, където има по-добра съгласуваност във връзка с съответни платци на отговорности към страната, да се наблюдават по-добре паричните потоци ", съобщи той.

Сформирана е работна група, която в границите на месец да предложи по какъв начин да наподобява новата конструкция. Ще се наложи и смяна в законодателството.

" Със сигурност общите администрации, които се занимават със счетоводство, ще бъдат усъвършенствани. Ще се види къде има има повтаряне на функционалности, къде има допълнение ", сподели още Василев.

Според МФ опитът демонстрира, че единните приходни организации водят до по-ефективно администриране на приходите. Сред страните в Европейски Съюз такива са въведени в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Освен това, единни приходни организации действат в Съединени американски щати и Англия.

Василев назначи Илка Димова за шеф на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ). Целта на смяната в управлението е усъвършенстване работата на Агенцията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР