Министерството на финансите закъснява с някои действия за подготовката на

...
Министерството на финансите закъснява с някои действия за подготовката на
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян: Министерството на финансите закъснява с подготовката на България за влизане в еврозоната

Министерството на финансите закъснява с някои дейности за подготовката на България за влизане в еврозоната. Това съобщи в " Денят стартира " банкерът Левон Хампарцумян.

Той прикани финансовият министър Асен Василев да стартира осъществяването на проекта, който е подготвил с екипа си в министерството. Според Левон Хампарцумян този парламент няма да избере нов шеф на Българска народна банка, тъй като, по думите му, " явно не могат да се схванат ".

Според него оставането на актуалното управление на Българска народна банка до избора на нова консенсусна персона е за предпочитане пред издигането на несъответствуващи хора. " Ще си остане по този начин.

План Б е работещ и по-добре да е някой, който може да съставлява банката, в сравнение с някои Мики Маус-и, които ги представяме все едно са на зрелище.

Това не е ефирен сериал, с цел да представяме някой артист един път като папа, след това като някой различен ", сподели Хампарцумян.

По думите му сегашната композиция от партии не съумяха да излъчат съпоставим претендент с сегашния гуверньор на Българска народна банка и с тези на останалите европейски банки.

" Разбраха го по сложния метод, само че мисля, че огромна част от хората, които вършат този избор, нямат концепция тъкмо какво прави Българска народна банка ", добави той.

Според Левон Хампарцумян шефът на Българска народна банка би трябвало да има техническа подготовка, с цел да ръководи и надзирава целия финансов бранш, да има политическа просвета и инстинкт, с цел да може да има положителен разговор с ръководещите, да разполага с мрежа от контакти с централните банки на останалите страни и Европейската централна банка.

" Не знам дали може да е изцяло политически самостоятелен, тъй като въпреки всичко е определен от политиците, само че може да е допустим от по-широка бленда от политици и по този начин да си обезпечи самостоятелност ", добави Хампарцумян.

Той посочи, че е необходим шеф с профил, подобен с този на сегашния гуверньор, а във финансовия свят има задоволително българи с високи знания, позиции и опция да се оправят с този пост.

" Защото другояче, нали разбирате - да пристигна някое ангелче извън, което е изцяло без значение, и да взима верните решения, а да не познава никого тук – това е наивно.

Все едно да ме сложите да ръководя Софийската филхармония, което може и да е детската ми фантазия. Сега си имаме шеф, който добре се оправя и би трябвало да потърсят подобен със подобен опит ", сподели Хампарцумян.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР