Министерството на финансите рязко се противопостави на идеите за облекчаване

...
Министерството на финансите рязко се противопостави на идеите за облекчаване
Коментари Харесай

Депутатите отново се загрижиха за хазарта

Министерството на финансите внезапно се опълчи на концепциите за облекчение на игрите на шанса

Куп рецензии към плана за изменение на Закона за хазарта, импортиран от депутати в Народното събрание, е отправило Министерството на финансите. От мнението на МФ излиза наяве, че поисканият по-либерален режим за редица хазартни игри, ще сътвори проблеми със отбраната на младежите от хазартна взаимозависимост, а също по този начин може да докара до злоупотреби и отбягване на заплащане на държавни такси от хазартните компании, написа вестник.

Днес бюджетната комисия ще разисква на първо четене законовите промени на изключително съвещание. Промените в Закона за
хазарта се оказаха измежду целите на 47-то Народно заседание, чийто живот виси на косъм след политическите земетресения и неспособността да се излъчи ново държавно управление.

Поправките в Закона за
хазарта са импортирани от отцепници от Има Такъв Народ, подкрепени от депутати от "Продължаваме смяната " и Българска социалистическа партия. Те са свързани главно и с активността на Българския състезателен тотализатор (БСТ). Депутатите оферират да се отстранен редица ограничавания пред активността на държавното тото, което да разреши то да разшири мрежата си и видовите хазартни игри, които предлага, а оттова и продажбите си.

Едно от предложенията е да се отстрани условието БСТ да популяризира
хазартни игри единствено в лични и наети пунктове със личен личен състав. "Това основава риск хазарните игри на БСТ да се популяризират в безграничен брой пунктове за залози, изключително измежду младежите ", показват от финансовото министерство. Затова от ведомството предлагат да се дефинира оптимален брой пунктове, в които БСТ да популяризира игрите си, а когато това става от външни лица, да се популяризира при изискванията на франчайз.

Припомняме, държавният тотализатор стана монополист в лотарийните игри след разтърсванията в хазартния бизнес у нас при започване на 2020 година Тогава правителсвото на Бойко Борисов лиши лицензите на компаниите на главния състезател Васил Божков. С обясненията, че би трябвало да се ограничи зависимостта на българите от търкането на талони, достигнала до рискови размери, на държавното тото бе неразрешено да преотдава на други търговци тази активност.

МФ се опълчва и да друга желана смяна, която ще разреши редица
хазартни игри да се организират в жилищни и публични здания. По законхазартни игри не може да се провеждат в здания, които са обществена и държавна благосъстоятелност, в здания, в които се обитават структури на държавната администрация, без значение от собствеността, в образователни и здравни заведения, както и в жилищни здания, без решение на общото заседание на притежателите.

Вносителите обаче оферират тези забрани да не важат за обичайна
лотария, томболата, числовите лотарийни игри, игрите със залагания върху резултати от спортни надпревари или със залагания върху инцидентни събития.

"Ако това се одобри се слага под въпрос отбраната на публичния интерес, в това число предотвратяване на децата и младежите ", още веднъж предизвестяват от МФ.

Вносителите желаят също по този начин да се върне остарялото състояние от времето на частните лотарийни игри на Васил Божков, когато напоително по малките екрани се посочваха късметлиите и се разказваше какви несметни благосъстояния са спечелили. В момента има възбрана спечелилите участници да се употребяват за реклама. МФ предизвестява, че в случай че тази възбрана падне, има заплаха още веднъж да се стигне до "преувеличаване на опциите за облага и до основаване на лъжливо усещане, че присъединяване в
хазартни игри е рационална тактика за възстановяване на персоналното финансово състояние ". От друга страна, проявлението на спечелилия нарушава неговата анонимност и може да засегне неговата сигурност - да вземем за пример да стане обект на изнудване или рекет, показва МФ.

Сред множеството рецензии на финансовото министерство е и тази към поискана смяна в дефиницията "залог ", която може да докара до злоупотреби и благоприятни условия за отбягване на заплащането на държавни такси, когато те се дефинират от цената на направените
залози.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР