Министерството на финансите пусна за обществено обсъждане проект за изменение

...
Министерството на финансите пусна за обществено обсъждане проект за изменение
Коментари Харесай

Със законови промени ще спират укриването на ДДС чрез нови фирми

Министерството на финансите пусна за публично разискване план за изменение на Закона за корпоративното подоходно облагане. С него обаче се трансформират още няколко норматива. Например за локалните налози и такси, за налозите върху приходите на физическите лица, закона за добавената стойност и за акцизите и данъчните хранилища. В претекстовете към законопроекта ведомството на Владислав Горанов разяснява, че планът се изготвя, с цел да се синхронизира законодателството ни с това на Европейски Съюз.

Една от забавните хрумвания е в Закона за Данък добавена стойност. Промените целят да се ограничи бягството от регистрация по Данък добавена стойност, като при постигане на прага от 50 хиляди лева се основава нова компания. Предложението е, когато има компании, които са свързани, данъчните да могат да ги записват по Данък добавена стойност, в случай че сборът на оборотите им надвишава прага.

"При поредното осъществяване на еднородна активност от две или повече свързани или видимо несвързани лица в еднакъв обект/и, в облагаемия оборот на всяко последващо лице се включва оборотът, осъществен от всички лица, правили активността в обекта/ите преди него, за интервал не по-дълъг от последните 12 поредни месеца в това число настоящия месец и се смята за оборот, осъществен от съответното лице през първия ден на започване на еднородната активност в обекта/тите от това лице. Дейността се приема, че е еднородна, когато е налице забележителна еднаквост във връзка с две или повече от следните характерности: предлаганите артикули или услуги, употребените активи, личния състав, комерсиалната марка/наименованието на обекта, доставчиците/клиентите ", гласи текстът на плануваните промени. Компаниите, които ще бъдат наранени от измененията, ще би трябвало да се записват по ЗДДС в период от 14 дни след влизането на мощ на измененията в закона. Очаква се да бъде от 1 януари 2020 година

Нови правила са планувани и за данъчното облагане при овакантяване на страната. Те имат за цел да предотвратят корпоративното понижаване на дължимия налог в страната по генезис на компанията. Причината - корпоративните данъкоплатци могат да се опитат да понижат размера на дължимите налози, като трансформират юрисдикцията, в която са локални лица за данъчни цели, или трансферират свои активи само за нападателно данъчно обмисляне. Плановете на финансовото ведомство са, когато данъчно задължено лице трансферира активи отвън страната или трансформира юрисдикцията, на която е локално лице за данъчни цели, то финансовата облага, основана, само че неосъществена на територията на страната, ще бъде обложена.

Предстои текстовете да бъдат разисквани и гласувани от Народното събрание
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР