Министерството на финансите пое в сряда нов дълг от малко

...
Министерството на финансите пое в сряда нов дълг от малко
Коментари Харесай

Финансовото министерство емитира нов държавен дълг за 300,6 млн. лева


Министерството на финансите пое в сряда нов дълг от малко над 300 млн. лв. посредством продажби на две нови излъчвания дълготрайни държавни скъпи бумаги, заяви БНР.

Това са първите излъчвания на държавен дълг от повече от година, а ходът на финансовото министерство е неочакван поради възходящия бюджетен остатък на страната, разяснява националното радио.

За първи път в нашата страна бяха издадени 20-годишни облигации на стойност 100,6 млн. лв. на аукцион на вътрешния пазар. Постигната рентабилност доближи 1,60%, а постъпилите поръчки за тези дълготрайни ДЦК възлязоха на 248 млн. лв., или коефициент на покритие 1,24.

Втората емисия беше за 10,5-годишни облигации на стойност 200 млн. лв., като беше реализирана рекордно ниска среднопретеглена рентабилност от 0,41%. Общият размер на подадените поръчки за книжата с падеж през 2029 година доближи 472 млн. лв., което подхожда на коефициент на покритие от 2,36.

От страна на участниците е регистриран висок интерес към новите излъчвания ДЦК. Най-голямо количество ДЦК на аукциона за 10,5-годишните ДЦК получиха банките – 43%, следвани от пенсионни и гаранционни фондове – 34% и застрахователните сдружения с 23%. Най-голям размер ДЦК на аукциона за 20-годишните ДЦК получиха застрахователните сдружения – 49%, следвани от пенсионни и гаранционни фондове – 39%, банките – 10%, и капиталови медиатори – 2%.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР