Министерството на финансите обяви, базирано на предварителните данни и оценки,

...
Министерството на финансите обяви, базирано на предварителните данни и оценки,
Коментари Харесай

Министерството на финансите очаква бюджетът да завърши с по-малък от планирания дефицит

Министерството на финансите разгласи, основано на предварителните данни и оценки, че чака бюджетът да приключи годината с недостиг от 4 милиарда лева (3 % от прогнозния БВП), при заложен оптимален размер на недостига, заложен в актуализацията, от 4.6 милиарда лева

Основен фактор за постигнатото усъвършенстване на недостига е по-доброто осъществяване на приходите, като съпоставено с миналата 2020 година приходите по консолидираната фискална стратегия регистрират номинален растеж от към 7.9 милиарда лева (17.8 на сто), показва Министерството на финансите. В консолидираната фискална стратегия наред с републиканския бюджет влизат още бюджетът на правосъдната власт, бюджетите на общините, на общественото обезпечаване, здравната каса, университетите, Българска академия на науките, БНР, Българска национална телевизия, европейските средства.

Преизпълнението на обновените годишни планове при множеството от главните налози и осигурителни вноски бе причина държавното управление да предложи, а Народното събрание да утвърди със свое решение, за сметка на преизпълнение на данъчните доходи по държавния бюджет за застраховане на предпочитани ограничения за поддръжка на пенсионерите и за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електрическата сила и природния газ, показва още ведомството.

Той регистрира, че по този метод са допълнени към този момент утвърдените ограничения с актуализацията на бюджета от септември, които обезпечиха запас за ограничения за битка с пандемията посредством поддръжка на бизнеса и продължение подпомагането на най-уязвимата група на пенсионерите през последното тримесечие на годината.

С актуализацията на бюджета бяха утвърдени и промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които вкараха трайна норма, посредством която пенсиите на всички пенсионери при смяна на % за всяка година застрахователен стаж без преобразяване в пенсионната формулата от 1.2 на 1.35, считано от 25 декември 2021 година От тази дата бе повишен и минималният месечен размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст от 300 лв. на 370 лв.., което съставлява нарастване с над 23 на 100.
Приходите в бюджета към края на декември се чака да бъдат 52.2 милиарда лева, при планувани 50.6 милиарда лева, което е осъществяване 103.2 % по отношение на обновения годишен план. Съпоставени с 2020 година приходите по консолидираната стратегия нарастват със 7.9 милиарда лева, като растеж се регистрира, както при данъчните доходи, по този начин и при неданъчните приходи и приходите в частта на помощите и даренията, където постъпват главно грантовете по стратегиите и фондовете на Европейски Съюз. Спрямо обновените планове от септември 2021 година преизпълнението е над 1.6 милиарда лв., отбелязва ведомството.
В частта на приходите по националния бюджет най-значителен номинален растеж по отношение на миналата година има при данъчно-осигурителните доходи (5 милиарда лева.).

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. и вноската в бюджета на ЕС) за 2021 година са 56.2 милиарда лева, което е 101.8 % по отношение на обновения план за годината. Превишението над плана се дължи главно на утвърдените спомагателни разноски от 1.2 милиарда лева за сметка на преизпълнение на данъчните доходи.

Отчита се забележителен растеж на разноските по отношение на миналата година, който е обвързван, от една страна с по-ниската база през 2020 година, когато регистрираните разноски за битка с пандемията от COVID-19 бяха доста по-ниски, до момента в който през 2021 година тези разноски са основни и са за цяла година, и въпреки това - на политиката по приходите, политиките в обществената сфера и по-високите разноски за администрацията, заложени в закона за бюджета, отбелязва финансовото министерство.

Разгледани по стопански детайли, най-значително повишаване се регистрира при обществените и здравноосигурителните разноски. В частта на разноските за пенсии са изразходени 1.7 милиарда лева за добавки към пенсиите на всички пенсионери (от 50 лева за месеците от януари до септември и 120 лв. за месеците от октомври до декември). Освен това бяха обезпечени 750 млн. лева за погашение на добавки към пенсиите на всички пенсионери в размер на 60 лв. за първите 6 месеца на 2022 година Наред с това, въздействие върху разноските за пенсии оказва и нарастването на размера на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст и на оптималния размер на пенсията от началото на годината, базов резултат от нарастването на пенсиите през юли 2020 година, както и нарастването от месец юли 2021 година.
На база на предварителни оценки на Министерството на финансите заради посочените фактори разноските за пенсии регистрират номинален растеж по отношение на 2020 година от 3.1 милиарда лв..
В частта на здравноосигурителните разноски се регистрира повишаване, обвързвано с по-високите разноски за битка с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на изключителна епидемиологична конюнктура: разноски за лекарства, проби, консумативи и защитни средства, средства за поддръжка на личния състав на първа линия в битката с COVID-19 (допълнително месечно заплащане в размер на 1 000 лева.), възнаграждение на изпълнителите на здравна помощ за слагане на ваксини против COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лева, на експерти от професионално направление " Здравни грижи " в размер на 360 лева и на санитари в размер на 120 лева и други. Значителен номинален растеж от над 2.4 милиарда лева се регистрира и при разноските за дотации за нефинансови предприятия, за което способстват главно заплащанията по Програма за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа сила, разноските на Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", заплащанията по мярката " 60/40 ", мярката " 80/20 ", мярката " Запази ме ", мярката " Подкрепа посредством оборотен капитал за дребни и междинни предприятия, наранени от краткотрайните противоепидемични ограничения ", управлявана от Национална агенция за приходите, и други.
Министерството регистрира, че към края на месеца помощта за бизнеса поради високите цени на тока е за общо над 1.3 милиарда лева

Вноската в бюджета на Европейски Съюз е 1.7 милиарда лева

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР