Министерството на енергетиката (МЕ) е прекратило действието на договора за

...
Министерството на енергетиката (МЕ) е прекратило действието на договора за
Коментари Харесай

Енергийното министерство прекрати действието на договора за концесия за мина „Оброчище”

Министерството на енергетиката (МЕ) е прекратило действието на контракта за даване на концесия за мина " Оброчище " през февруари тази година, оповестиха от ведомството.
 
Последната инспекция от министерството на мината е от 15 май 2018 година След установено несъблюдение на концесионния контракт е насочна покана за непринудено осъществяване в 30-дневен период. В избрания с поканата за непринудено осъществяване период не са изпълнени паричните отговорности в размер на 130 000 лева Във връзка с несъблюдение на главно договорно обвързване, а точно - за възнаграждение на концесионно заплащане, на 7 февруари МЕ е спряло действието на контракт от 1 юни 1999 година за даване на концесия с предмет " Особено право на прилагане на подземни естествени благосъстояния - манганови руди посредством рандеман от находище " Оброчище - Северозападен сектор ".
 
Спирането на правата по концесионния контракт не анулира задължението на концесионера да поддържа за своя сметка рудника в предексплоатационно положение с нужния водоотлив и вентилация, се припомня в прессъобщението.
 
По информация от чиновници на " Евроманган " АД, не са изплатени заплатите от юли 2018 година, а дължимите суми за електрическата енергия се заплащат със забавяне. В края на януари е имало среща сред представители на Министерството на енергетиката и Националния профсъюз " Защита ". Министерството на енергетиката има увещание от страна на " Евроманган ", че ще стартира изплащането на дължимите суми.

 
По-рано през днешния ден Българска телеграфна агенция заяви, че националният омбудсман Мая Манолова ще алармира министерството да стартира инспекция за осъществяването на концесионния контракт за мангановата мина " Оброчище ". По думите й толерансът, който е даден на концесионера - " Евроманган " ЕАД, не е сработил и Министерството на енергетиката би трябвало да вземе решение за концесията.-->
 
" Оброчище " е една от четирите най-големи манганови мини в света и несъмнено ще се откри нов концесионер, който да създава естественото благосъстояние и да извършва обществените задължения към служащите, сподели по-рано през днешния ден Манолова. Омбудсманът добави, че ще упорства и за предприемане на процедура по оповестяване в неплатежоспособност на концесионера.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР