Министерството на енергетиката бе домакин на нова среща за обсъждане

...
Министерството на енергетиката бе домакин на нова среща за обсъждане
Коментари Харесай

Нова дискусия за обсъждане на проекта за енергийна стратегия се състоя в ME

Министерството на енергетиката бе хазаин на нова среща за разискване на плана на Стратегия за стабилно енергийно развиване на Република България до 2030 година с небосвод до 2050 година Представители на бизнеса, синдикатите, неправителствения бранш и страната дискутираха главните оферти за промени в документа, получени от заинтригуваните страни откакто планът беше оповестен на 17 ноември 2023 година

Организациите, изпратили свои мнения по плана досега, означават, че тактиката следва да подсигурява развиването на българската енергетика и обезпечаването на сигурна, чиста и налична сила. Предложенията се отнасят и до насърчаването в оптималната степен на присъединяване на българската промишленост в енергийния преход. Според другите мнения тактиката следва да конкретизира визията в региона на създаването и внедряването на новаторски решения, в това число – във връзка с възобновим водород. Изясняването на опциите за оползотворяване на силата на Черно море и улавянето, съхранението/използването на въглероден диоксид също бяха измежду поставените въпроси.

Участниците в полемиката желаеха в стратегическия документ да бъдат добавени ограничения за гарантиране на заетостта във въглищните райони посредством присъединяване на съществуващия експертен капацитет в рекултивацията на терените. Възможностите за повишение квалификацията на заетите също бяха сложени на дневен ред.

В тактиката да бъдат записани ясно измерими междинни стадии и цели, които да служат като знак за напредъка и предприемането на корективни дейности при нужда – това са друга част от поставените въпроси.

Конкретни ограничения и принадлежности за подкрепяне развиването на водородната стопанска система, правила и политики за развиване на енергийните общности за възобновима сила, както и проекти за развиване и оползотворяване на капацитета на битовите, индустриалните и земеделските боклуци с приложение на иновационни нискоемисионни технологии – това са друга група от получените оферти. 

В документа да се запише и нов пазарен метод за развиване на ВЕИ на база на квоти и търгове за произвеждане, предложи Иван Хиновски от Българския енергиен и минен конгрес. Той подчертава и върху нуждата от задълбочаване на политиките за развиване на енергийните общности за ВЕИ, както и за изследване и рандеман на природен газ в страната. Аналогично мнение за енергийните общности за децентрализирано произвеждане от ВЕИ изрече и Меглена Антонова от Грийнпийс България. Ако те залегнат в тактиката, на тази база след това могат да се плануват тласъци за тяхното развиване, счита тя. Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация подчертава върху сигурността на доставките за превоза и нуждата от развиване на мрежата за зареждане отвън градовете. Той означи като минус неналичието на полемика за енергийна успеваемост в превоза, както и развиването на ВЕИ в този бранш. Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България изиска гаранции, че българската промишленост ще бъде оптимално ангажирана в енергийния преход. Според Пламен Павлов от Българската газова асоциация един от акцентите в тактиката би трябвало да бъде либерализацията на пазара. Александър Загоров от КТ “Подкрепа “ посочи, че енергийната тактика следва да е къс, основополагащ документ, който да може да се надгражда и развива. Конкретните ограничения за осъществяване на стратегическите цели би трябвало да бъдат записани в последващи програмни документи.

Според Светослав Иванов от Българската асоциация природен газ в плана на тактика липсва визия за това по какъв начин в кратковременен проект един локален запас (лигнитните въглища) да бъде сменен с различен (природния газ). Проф. Валентин Колев от Техническия университет обърна внимание на обстоятелството, че няколко години преди 2050 година 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ ще бъдат изведени от употреба, а плануваните два нови нуклеарни блока по 1000 мегавата няма да бъдат задоволителна базова мощ с оглед взрива в развиването на ВЕИ. Апостол Дянков от WWF обърна внимание върху нуждата в тактиката да залегнат по-широко топлофикационните ВЕИ технологии. Според Соня Кадиева от Асоциация свободен енергиен пазар в плана на енергийна тактика следва да се регистрира развиването и на всички прилежащи на България пазарни зони.

В умозаключение заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов заключи, че работата по плана на Стратегия за стабилно енергийно развиване на Република България до 2030, с небосвод до 2050 година, ще продължи. Проектът би трябвало да бъде доразвит и наведен в сходство с Интегрирания народен проект Енергетика-климат, който сега е в развой на актуализация. Това осъвременяване следва да бъде приключено доникъде на 2024 година Нашите упования са да продължим интензивната работа и разговора по тактиката с всички заинтригувани страни, с цел да получим допустимо най-хубавия резултат, посочи господин Ненов, представен от МЕ.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР