Министерство одобрява финансиране на дейности, които са доказано завишени и

...
Министерство одобрява финансиране на дейности, които са доказано завишени и
Коментари Харесай

Как държавата пази младите с тетрадка, несесер и химикалка за 180 лева

Министерство утвърждава финансиране на действия, които са потвърдено повишени и голословни съгласно самото... министерство.

Колкото и неуместно да звучи, точно това се е случило с Министерството на младежта и спорта и неговата Национална стратегия за осъществяване на юношески действия. За нея Euronews Bulgaria. То откри, че с общ бюджет от 6,5 млн. лв. са финансирани действия на голям брой взаимосвързани и преди малко основани неправителствени организации (НПО).

Малко след публикуването на разкритията екипът ни получи достъп до протоколите на комисията, направила подбора на тези НПО-та за държавно финансиране. Основното умозаключение от тях удостоверява информацията на Euronews Bulgaria – въпреки да намира доста от препоръчаните разноски на тези организации за „ повишени “, „ несъотнесени със междинните пазарни цени “, „ голословни “ или „ нецелесъобразни “ , назначената комисия утвърждава техните планове за финансиране.

 
 Mms2 Министерство на младежта и спорта
Такъв е казусът да вземем за пример с Българско съдружие за личностна опция на продуцента Никола Тупарев.

“Сумите за някои от разноските са повишени, посочени са разноски, които са неоснователни и излишно високи, да вземем за пример: премия за участници на стойност 180 лв., а в описанието е написано: “комплект училищен принадлежности - несесер, писалки, моливи, тетрадки ”, се споделя в мнението на комисията на спортното министерство. Наред с тези констатации, страната финансира плана на Тупарев със
144 440 лв..

В протокола е написано, че разноските за комплектите подлежат на промяна, само че по този начин и не излиза наяве дали в последна сметка бюджетът на плана е бил поправен и с какъв брой. Телефонът на Никола Тупарев се оказа изключен и той не съумя да бъде потърсен за коментар.

За корекции на бюджета се приказва и при плана на Сдружение “Чисто Черно море ”. Зад него стои кулинарният водещ Ути Бъчваров. Той на собствен ред е директно обвързван посредством компания „ Сънрайс партнерс “ с Никола Тупарев.

“Част от разноските по плана не са обосновани с причини по отношение на нуждата им или са повишени, поради което бюджетът се редуцира ”, написа в протокола на комисията. В резултат отпуснатото финансиране за дейностите на Бъчваров е 436 270 лв. при оптимално възможни 500 хиляди. Тук също не излиза наяве с какъв брой тъкмо е понижен бюджета по отношение на в началото подадения.

Бъчваров не пожела да се възползва от правото си на отговор, като отклони поканата ни за изявление.

 

За него оценяващата комисия установи, че “повече от половината разноски подхождат на действителните пазарни цени, като прави усещане, че има завишение в част от заложените разноски ”. В резултат от това мнение организацията получава финансиране в размер на 490 953 лв., което е единствено няколко хиляди лв. под оптимално допустимото за програмата.

Опитът на екипа ни да се свърже с организацията за уточнения и коментар не беше сполучлив, защото в общественото пространство няма на никое място форма за контакт с неин представител.

Впоследствие служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева разгласи, че от “Младежка наслада ” непринудено са се отказали от осъществяването на дейностите по програмата и са върнали получените средства. Тя разкри, че организацията е била заложила в бюджета си разноски за наем на зала в размер на 6800 лв. дневно - в пъти над пазарните цени.

Макар че към днешна дата средствата по този план са върнати в хазната, остава въпросът за какво Министерството на младежта и спорта е дало пари за план, в който същото това ведомство открива изкуствено повишени разноски.

 
 Faximile MMS 3  Faximile MMS 2 (1)
Интересна е и обстановката със Сдружение “Национален център за психическа поддръжка и ментално здраве ” , зад което стои основната редакторка на списание " Космополитън " Десислава Стаменова-Гърдева.

“Средствата, планувани за присъединяване на коуч (обучител - бел.а.) са в размер на една пета от общото желано финансиране по плана. Разходът не е уместен и е голословен ”, написа в протокола на комисията.

Самата организация съгласно Търговския указател е основана през май 2022 година, само че е заявила през министерството над 10 годишен опит в осъществяването на планове. Въпреки всички тези констатации комисията се съгласява да финансира дейностите на сдружението с 357 510 лв..

Пред Euronews Bulgaria Гърдева разяснява: “Аз аплайвам с моя професионален опит. Никъде не съм споделила, че организацията има подобен опит. ” Тя не вижда проблем в подадените от нея документи и бюджет в случай, че по време на оценката на плана комисията на спортното министерство нито дисквалифицира организацията, нито прави редукция на бюджета.

Гърдева посочи още, че поради закъснение организацията й в последна сметка не е подписала контракт за осъществяване на план и надлежно не е получила утвърдените средства по НПИМД. Тази информация беше доказана и от Министерството на младежта и спорта.

 

Масовата процедура, в това число и на европейско равнище, е при процедури за разпределение на публични средства към частни реализатори подборът на бенефициенти да се разпорежда на самостоятелни външни оценители.

Документацията към програмата демонстрира, че провеждането на състезанието и разпределянето на средствата са били поверени на чиновници на спортното министерство, което по това време е ръководено от Радостин Василев. Самият той по-късно разгласи тази процедура за неправилна. „ Не е редно 4-5 чиновници в министерството да утвърждават 50 плана за 5 милиона лв. “, сподели Василев и даде обещание да показа решение на този въпрос, в случай че още веднъж взе участие в идващото държавно управление.

Решение от дълго време има. Наредба №5 от 11.08.2016 година, която дефинира реда и изискванията за разпределянето на средствата за юношески действия у нас, регламентира правото на министъра на младежта и спорта да назначи по своя преценка самостоятелни специалисти в комисията за оценка и асортимент на плановете по НПИМД. Пак министърът има последната дума при одобряването на протокола и размера на финансовото подкрепяне за всяка от утвърдените организации. Той може и да спре финансиране за план, за което се стимулира документално.

Докато още е бил на поста си обаче, Василев е определил със заповед точно чиновници на ММС за членове на оценяващата комисия.

Всъщност това е процедура, която върви още от 2017 година, когато е основана програмата.

 
 Radostin Vasilev Fb Радостин Василев, някогашен министър на младежта и спорта, фотография: персонален профил, facebook
Euronews Bulgaria потърси за коментар Радостин Василев, който изясни, че е взел това решение по рекомендация на тогавашния зам.-министър на младежта и спорта Диана Иванова. Тя се аргументирала, че “не е уместно да се наемат външни специалисти заради риск от субективизъм в оценяването ”.

“След като до мен е достигнал протокол, който е гласуван от цялата комисия и е минал през зам.-министър, аз не мога да знам по всеки план дали има повишени стойности или няма. Те (проектите - бел.а) са ми дадени на мен като планове, които би трябвало да бъдат финансирани ”, изясни той, прекъсвайки прибързано телефонното позвъняване.
 Lecheva Весела Лечева, сегашен министър на младежта и спорта, фотография: БГНЕС
Темата провокира политически нападки сред настоящия длъжностен министър на спорта Весела Лечева и нейния предходник Радостин Василев. В изявление за Българска национална телевизия Лечева описа, че е упълномощила инспекция на Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по чл.10а от Закона за хазарта след подозрения за корупция. “Близомилион и 400 хиляди лв. ще бъдат върнати ”, разгласи тя, акцентирайки проблеми като този с преди малко основаните неправителствени организации, за които Euronews Bulgaria първи описа. По-късно тя разгласи, че даже има съображение да бъде сезирана прокуратурата. И регистрира, че в следствие от инспекциите по тази и други противоречиви стратегии близо 3 млн. лв. били възобновени назад в бюджета на министерството.

„ Бих желал да улесня Весела Лечева, като приканвам госпожата да разгласява обществено „ противоречивите “ съгласно нея контракти, подписани от мен. Просто няма такива контракти и лъжите й ще лъснат “, отговори й Радостин Василев посредством фейсбук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР