Министерство на земеделието и храните разработва седем законопроекта в подкрепа

...
Министерство на земеделието и храните разработва седем законопроекта в подкрепа
Коментари Харесай

МЗХ разработва 7 законопроекта в подкрепа на земеделския бранш

Министерство на земеделието и храните създава седем законопроекта в поддръжка на земеделския отрасъл. На изнесено съвещание на Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание, което се организира в Министерство на земеделието и храните, по самодейност на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, през днешния ден бяха разисквани значими законодателни промени, които браншовите организации от бранша чакат да се случат в най-скоро време.

По-рано през днешния ден на брифинг в Министерския съвет министър председателят акад. Николай Денков заяви, че земеделците имат цялостната поддръжка на държавното управление. Той акцентира, че законопроектите са в напреднал етап на подготовка. „ Пет от тях ще бъдат показани през февруари и март за публично разискване. По част от тях Министерство на земеделието и храните към този момент работи с браншовите организации на съответните производители. Тази част от работата продължава с приоритет, с цел да могат законопроектите да бъдат съгласувани, гласувани на Министерски съвет и импортирани в Народното събрание оптимално бързо ", изясни министър председателят.

На съвещанието през днешния ден в Министерство на земеделието и храните министърът уточни, че екипът на Министерството работи по тези начинания още от месец юни 2023 година „ Браншът е усетил потребността от това законодателство и сме уверени, че то е доста значимо и ще разчитаме на поддръжка от страна на народните представители и сектора ", съобщи министърът.

Той показа законодателните промени в Закона за аграрната камара, който включва раздел за браншовите организации. „ Като част от него създаваме и Закон за браншовите организации и е основана работна група. Първите текстове, които ще се предложат за разискване, би трябвало да са подготвени до края на месец март ", уточни министър Вътев.

Вторият законопроект е на Закона за собствеността и използването на земеделските земи. Министър Вътев посочи, че по него към този момент са направени детайлни текстове, които са предоставени и на народните представители за разискване. „ Всички стремежи, които бяха упоменати предпочитано за използването на животновъден обект, който е най-близо до пасището, да кандидатства за това пасбище, са включени в промените. По този метод локални аграрни стопани, които са от дадена община, ще са с приоритет да получават земи от Общинския и Държавния аграрен фонд, и чак по-късно да ще се афишират на свободен търг ", обясни министърът.

Той срещна народните представители и със готвените промени в Закона за храните. Министър Вътев сподели още, че това е законопроект, който към този момент е показан за координиране и урежда промени, които се постановат по европейски правилник. Четвъртият законопроект е на Закона за подкрепяне на земеделските производители, по който към този момент е направен план за публично разискване. Следващият закон е за виното и спиртните питиета. Там измененията целят възстановяване на правната регулация във връзка с реализирания надзор за двата бранша, понижаване на административната тежест и регистрационния режим. Документът е оповестен за публично разискване със период до 15 февруари.

Министър Вътев изясни, че по Закона за изменение и допълнение за арендата в земеделието следва създаване на законопроект. Това ще бъде основна точка на идното трето съвещание на Консултативния съвет по поземлени връзки, който ще се състои на следващия ден. „ По Закона за кооперациите предвиждаме да създадем Закон за кооперативите, той се работи от австрийски специалист, който е един от най-хубавите и чакаме да ни предложи изменение, което ще е по-леко, в сравнение с да създадем нов. Ще бъде направен Закон за изменение и допълнение на Закона за кооперациите, където ще бъдат регламентирани кооперативите ", посочи министър Вътев.

Последният закон, който е измежду най-важните, е Законът за правила на доставка по агрохранителната верига. „ Това е чисто нов закон, подобен не е имало, мина разискването със земеделските организации, има доста бележки по него, текстът е модифициран. Предстой при започване на идната седмица да бъде препоръчан още веднъж за разискване ", заяви още министърът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР