Министерство на здравеопазването потвърди, че са регистрирани два смъртни случая

...
Министерство на здравеопазването потвърди, че са регистрирани два смъртни случая
Коментари Харесай

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш

Министерство на опазването на здравето удостовери, че са регистрирани два смъртни случая на деца с коклюш. Става дума за две едномесечни бебета от Кюстендил, заразили се с коклюш и не съумели да преборят заболяването. Децата не са получавали ваксина против коклюш, защото са били под 2 месеца.

" Децата са лекувани вярно, потърсена е здравна помощ по-късно. Имало е при едното дете два пъти отвод за хоспитализация ", заяви през днешния ден основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, представен от БГНЕС.

Служебният министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева съобщи, че се следи растеж на заболеваемостта в страната от началото на годината. Регистрирани са 205 случая от началото на годината.

" Предприели сме ограничения по изпращане на писма към районните здравни инспекции и Българския лекарски съюз с искане общопрактищуващите лекари да създадат инспекция на осъществените имунизации и реимунизации ", сподели Кондева.

Доц. Кунчев съобщи, че това, което се случва, не е изненада, тъй като от началото на 2023 година в Европа има покачването на заболеваемостта от коклюш. Той уточни, че в Чехия регистрират най-големия растеж на коклюш от 60-те години на предишния век, като досега са регистрани над 6 хиляди случая. В Испания случаите на 8200 случаи единствено за тази година, в Нидерландия – 3600 случая, от тях 3 са кърмачета. Гърция към този момент регистрира 82 случая.

Доц. Кунчев изясни, че най-засегната е възрастта от 10 до 19 година, само че има и много деца до 1-годишна възраст.

В България за първите три месеца на 2024 година са регистрани 114 случая, като 89% от тях са на възраст до 19 година, или 102 случая.

" Най-висок е относителният дял във възрастта 10 – 14 година ", добави Кунчев.

Към момента сред 50 и 60% се движи процентът на имунизираните изцяло или отчасти, които са болни.

Коклюшът, когато се хване в точния момент, не е рисков.

" Наличието на тези два смъртни случая за мен ненапълно е съвпадане, защото става въпрос за деца, потърсили здравна помощ много късно, към този момент и при съществуването на тежки пневмонии, на дихателна непълнота, при които и лекуването е било по-неефективно ", изясни главнаят държавен контрольор.

Ваксини се слагат на деца на 2, 3 и 4 месеца. След това на 5, 6 и 12-годишна възраст.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР