Министерство на здравеопазването е отправило покана за участие на представители

...
Министерство на здравеопазването е отправило покана за участие на представители
Коментари Харесай

Здравните власти канят учените на съвместните проверки за водата

„ Министерство на здравеопазването е отправило покана за присъединяване на представители на " Активни консуматори ", които все още са декларирали подготвеност и следва да се посочи времето, в което ще се включат в пробонабирането по рутинно провеждания мониторинг от РЗИ Бургас “, оповестява Министерство на здравеопазването в отговор на питания, отправени от " OFFNews ". 

Преди седмица самостоятелният екип учени оповести резултатите от инспекция, осъществена по европейски план. Ръководител на групата „ Микробиологични опасности в околната среда “ към плана е доктор Сергей Иванов. 

Данните от проучването демонстрират, че замърсяването на морската вода по някои южни плажове у нас надвишава допустимите правила над 41 пъти. Водата е изследвана за количеството на бактерията Escherichia coli, която се открива във фекалиите. Тя е повсеместен знак за замърсяване на водите за къпане. Методиката за установяване на Escherichia coli е стандартизирана в международен мащаб.

Скандално замърсен се оказва северният плаж на град Царево, именуван Попски. След оглед на региона учените откриват, че в морето свободно се изливат фекалии. На второ място в позорната ранглиста е южният плаж на Приморско, при устието на Дяволската река. Както Lupa.bg обаче ви осведоми, формалните данни от РЗИ-Бургас не демонстрират нищо притеснително точно там. 

" Установените освен това проучване резултати за микробиологично качество на водите за къпане радикално се разграничават от обявеното от РЗИ-Бургас за същите местоположения ", означиха учените и " Активни консуматори " и призоваха Министерство на здравеопазването да направи неотложно обществена и самостоятелна инспекция в РЗИ-Бургас.

В отговор от здравното ведомство оповестиха, че не одобряват за правилни данните от самостоятелното проучване на Асоциация " Активни консуматори " за морската вода и обявиха, че " сходни вести манипулират публичното мнение и нарушават спокойствието на жителите в разгара на туристическия сезон ".

Те показаха подозрение, че методиката, по която са събрани пробите, е неразбираема, не е известно и в каква лаборатория са изследвани. Не било вярно и да се вземат в дни след мощни дъждове, тъй като било известно, че в такива дни има по-силно замърсяване. Министерство на здравеопазването подчертаха, че изливането на тръбите не е в пълномощията на РЗИ-тата и сходни изказвания уронват престижа на институцията.

В отговор от " Активни консуматори " за следващ път приканиха за взаимни инспекции, а директорът на асоциацията Богомил Николов заяви, че е изпратил писмо до министрите на опазването на здравето проф. доктор Христо Хинков, на околната среда Юлиян Попов и на туризма Зарица Динкова, както и до основния държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. В писмото си Николов още веднъж настоява проверката да бъде осъществена час по-скоро. "

В коментар по тематиката основният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че няма нечисти и затворени плажове, но обяви подготвеност за нова инспекция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР