Министерство на транспорта, чрез подопечната си Главна дирекция Гражданска Въздухоплавателна

...
Министерство на транспорта, чрез подопечната си Главна дирекция Гражданска Въздухоплавателна
Коментари Харесай

Транспортното министерство вдига летищните такси в Бургас и Варна

Министерство на превоза, посредством подопечната си Главна дирекция „ Гражданска Въздухоплавателна Администрация “, предлага нарастване на таксите за потребление на летищата Варна и Бургас. Основната концепция е въздушните превозвачи да заплащат повече, с цел да се покачат приходите на „ Фрапорт “, концесионерът на двете морски аерогари. Основната цел е осъществяване на капиталовата стратегия на „ Фрапорт “, заложена в контракта за концесия с страната.

Мотивите са свързани с невисок трафик, който води до неспособност операторът да реализира вложенията си, заложени в концесионния контракт. Изрично е посочено, че с досегашните такси „ Фрапорт “ ще натрупа негативен финансов резултат от съвсем 50.5 млн. евро до 2026 година

За да се случи всичко това е качен за публично разискване план на държавно разпореждане, с което да бъде променена Наредбата за таксите за потребление на летищата за публично прилагане и за аеронавигационно обслужване в Република България.

Съгласно Закона за гражданското въздухоплаване Министерският съвет по предложение на министъра на превоза дефинира с разпоредба размера на таксите, реда и случаите, при които те се събират. Конкретният размер на таксите, събирани на летище Варна и летище Бургас, е избран в Приложение № 2 към въпросната разпоредба.  

Постановлението би трябвало да влезе в действие от 15 април тази година.

Измененията идват на фона на известие от „ Фрапорт “, с което на процедура се отсрочва ремонтът на пистата на летище Бургас. Той трябваше да стартира при започване на март и да завърши в края на месеца, само че в този момент се показва, че ремонтът

ще се реализира евентуално през 2025 година, към момента е в начален стадий на обмисляне и не е дефинитивно утвърден. Той ще се прави в минимум натоварените месеци от годината за летището, тъй че да не се отрази на летния сезон на 2025 година “
Какво се предлага в този момент?
В предварителната оценка на въздействието е записано, че се предлага нарастване в няколко такси, които операторът на летищата събира. Освен това, с цел да подтиква развиването на трафика, в измененията са залегнали и отстъпки, само че те няма да окажат голямо въздействие, тъй че да компенсират нарастванията. Всички отстъпки са използвани в интервала от 1 май до 31 май, както и от 1 октомври до 31 декември, т.е. авиопревозвачите няма да получават понижения през летния сезон, който всекидневно е най-силен за промишлеността.

Няколко типа такси скачат:
Размерът на таксата за кацане се усилва приблизително с 20% за интернационалните полети и 12% за вътрешните;Таксата за паркинг при базиране на самолети – от 5 на 100 от размера на таксата за кацане при вътрешен полет на 10 на 100 от таксата за кацане за международен/вътрешен полет;Таксата за обслужване на пасажери – от 8 евро на 11.90 евро за заминаващ пасажер с интернационален полет, както и от 1.50 евро на 2 евро за заминаващ пасажер с вътрешен полет;Таксата за сигурност за самолетите, пренасящи пасажери – от 5.42 евро на 6.50 евро за заминаващ пасажер от летище Варна, както и от 4.32 евро на 5.50 евро за заминаващ пасажер от летище Бургас;Въвежда се такса за сигурност за самолети, които не транспортират пасажери (изцяло товарни, механически или различен вид) в размер на 10 евро за аероплан с оптимално излетно тегло до 6 тона и 25 евро за аероплан с тегло 6 или повече тона.
Отстъпките се вкарват с нови точки в наредбата:
За нов целогодишен маршрут по интернационална линия до летищата Варна и Бургас отвън дейния летен сезон – те са написани за 3 години като през първата понижението е сред 80 и 60 на 100 и понижава до 40%;За нов сезонен маршрут по интернационална линия от/до страни от Персийския залив, Азербайджан, Узбекистан и Казахстан, изпълняван най-малко 3 поредни месеца – 60 на 100 за първата година, 50 – за втората и 40 на 100 за третата;Стимул на база доближат размер от заминаващи пасажери по интернационалните линии отвън дейния летен сезон – сред 50 и 100 хиляди пасажери самолетната компания ще получи отстъпка от 7.50 евро на пасажер от таксата за обслужване на клиенти.Защо?
В частичната предварителна оценка се показва, че приходите от събираните такси са незадоволителни да обезпечат цялостното възобновяване на осъществените разноски, свързани с дейностите на летищния оператор. Проблемите са два – пандемията, след това и войната от Украйна, само че и

инфлационни и пазарни процеси, водещи до доста по-нисък от упования самолетен и пътнически трафик “.

Припомняме, че при започване на 2023 година концесионерът „ Фрапорт “ получи нова пролонгация за заплащането на концесионните такси, дължими за двата морска аеропорта поради войната в Украйна. Тогава Европейската комисия даде зелена светлина на българската мярка на стойност 5.8 млн. евро в поддръжка на летищата Бургас и Варна. Преди това сходна пролонгация бе направена през август 2021 година, като тогава претекст бе пандемията. Така „ Фрапорт “ отсрочи дължими такси за първите шест месеца на 2020 година за края на 2021 година

Междувременно през септември 2022 година служебният кабинет удължи концесията на аеропортите с 5 години, като се очакваше „ Фрапорт “ да влага спомагателни 10 млн. евро. През ноември някогашният министър Христо Алексиев съобщи пред депутати в Народното събрание, че задачата е била да се запази контракт, който носи основни доходи в бюджета. По думите му страната ще получи концесионни хонорари в размер на към 120 млн. евро.

Миналата година „ Фрапорт “ разгласи амбициозна капиталова стратегия на стойност над 70 млн. евро, които възнамерява да вложи в двата аеропорта до 2026 година

 Финансов резултат със сегашните такси

Сега обаче наподобява, че трафикът към черноморските летища доста понижава и възобновяване му е по-бавно от плануваното в първичната прогноза на летищния оператор в настоящия интервал на Генералния проект 2022-2026 година На база ненадейно ниския трафик обаче и приходите на „ Фрапорт “ падат.

При сегашния размер на летищните такси негативният финансов резултат за интервала 2022-2026 би възлязъл на 50.5 млн. евро “, се показва.

Допълва се, че в случай че измененията бъдат признати, то значително ще се понижи този резултат до 34.8 млн. евро.



От документите излиза наяве, че концесионерът е провел срещи с въздушните превозвачи на летищата, с цел да им бъде обяснено за какво ще бъдат увеличени таксите, само че и да им бъде разяснена информацията за отстъпките. Някои от тях са изразили терзания за негативно влияние, само че „ като цяло ползвателите са показали схващане към финансовото положение на двете летищата “.

Направено е предложение нарастванията да се отсрочат за зимния сезон на 2024 година или началото на 2025 година, само че

не е подкрепено поради забележителните финансови загуби “.

С по-високите такси „ Фрапорт “ се чака да реализира регламентирания в Концесионния контракт баланс сред действително осъществените оперативни разноски за естествената употреба и ръководство на летищата, и получаваните доходи от летищните такси за контролираните действия.

Изрично е посочено, че за концедента, т.е. Министерство на превоза ще се подсигурява

годишно нарастване на приходите в държавния бюджет от заплащания повишен размер на годишното концесионно заплащане “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР