Министерство на регионалното развитие и благоустройството препраща областния управител на

...
Министерство на регионалното развитие и благоустройството препраща областния управител на
Коментари Харесай

Община Бургас иска пари от МРРБ да укрепва алея в Сарафово“ като свлачище

Министерство на районното развиване и благоустройството препраща регионалния шеф на Бургас да търси пари за крайбрежната алея в кв. " Сарафово " от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне, защото няма законовите учредения това да стане през министерството. За това нещо Министерство на регионалното развитие към този момент четири пъти е уведомила община Бургас в интервала от юли 2022 до февруари 2023 г . Юли месец тази година още веднъж е изпратено такова писмо.

От Министерство на регионалното развитие изясняват, че направеният от Община Бургас през 2023 година план за крайбрежната алея в кв. " Сарафово " не е обвързван с регистрирани свлачища и не включва уреди за предотвратяване на морския бряг . Поради тази причина това предложение не може да бъде подкрепено от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството, който финансира подсилване на свлачища. Няма законов механизъм, по който посредством него да бъдат финансирани спешни обекти, мероприятия и действия.

Община Бургас също по този начин не има права на възложител по смисъла на Закона за устройство на територията за реализация на направения план, тъй като не е заинтригувано лице, а поземлените парцели са изключителна и частна държавна благосъстоятелност.  Ако общината придобие права на възложител по смисъла на Закона за устройство на територията и поради публичната значителност на алеята в този сектор, е допустимо планът да се финансира от Програма " Околна среда " 2021-2027 година, Приоритет 4 " Риск и изменение на климата ", по който се финансират ограничения и действия, ориентирани към предварителна защита и отбрана при неподходящи геодинамични процеси - свлачища, срутища, ерозии и абразии в сегашния програмен интервал.

От Министерство на регионалното развитие изясняват още, че на и подкрепяне към Министерския съвет се подкрепили настояването.

Освен това от Министерство на регионалното развитие са дадени инструкции какво може да бъде направено, с цел да се обезопаси региона.

Т. нар. " крайбрежна алея " към кв. " Сарафово " , гр. Бургас, е построена върху брегоукрепително оборудване " дамба " , което е част от завършилия през 2021 година план за осъществяване на геозащитни ограничения на свлачище " Сарафово ". С инвестиция на стойност над 50 млн. лева от бюджета на Министерство на регионалното развитие всички свлачища в региона към този момент са укрепени посредством построените противосвлачищни и противоабразионни уреди. Отделно през 2020 година и 2021 година от държавния бюджет са предоставени финансови средства на Община Бургас за подсилване на локално свлачище в м. " Ъгъла ", кв. " Сарафово ", гр. Бургас ".

От Министерство на регионалното развитие напомнят, и че през 2022 година при спешна обстановка са извършени неколкократни комисии по реда на Закона за отбрана при бедствия , проведени от регионалния шеф на Област Бургас. Те не са открили нови или активизирани свлачищни процеси в този сектор от алеята. Направените от специалистите инженерно-геоложки изследвания са открили съществуването единствено на дестабилизационни процеси с най-вече лекомислен темперамент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР