Министерство на отбраната Много информация знам за ВВС, но не знаех,

...
Министерство на отбраната
Много информация знам за ВВС, но не знаех,
Коментари Харесай

Вдовицата на загиналия пилот: Посочената основна причина всъщност не е основна

 Министерство на отбраната " Много информация знам за Военновъздушни сили, само че не знаех, че военнослужещите подреждат на управителния състав. Кратко, ясно и задоволително. Благодаря най-малко за действителните данни, с които посочената съществена причина в действителност не е съществена ".

Колеги и другари се сбогуваха с Валентин Терзиев с прочувствени думи и видео

Това написа в обществените мрежи Димитрина Попова, вдовицата на починалия пилот Валентин Терзиев, който се разруши с изтребител МиГ-29 в Черно море по време на обучение край Шабла.

По-рано през днешния ден от Министерството на защитата разпространиха отчета на Военна полиция за авиоинцидента на 9 юни.

Според заключението най-вероятната причина за настъпването на злополуката е " загуба на пространствена ориентация от екипажа при нощни полети над море ". Разследващата комисия е проучила още две версии за случилото се - отвод на авиационната техника в полет и разрушение на изтребителя или поразяване на водача от осколки вследствие разрива на ракетата, но ги е отхвърлила като " малко евентуални ". 

Комисията смята, че до последния миг на полета пилотът не е възстановил вярната ориентировка за състояние в пространството и по тази причина не е подхванал дейности за излизане от спешната обстановка, което е довело до прерастване на обстановката в пагубна.

Основание за тези изводи е фактът, че в последния миг преди спиране на радиовръзката и изгубване на отметката на изтребителя от радара майор Валентин Терзиев със спокоен глас стартира общоприетия отчет за изключване на основния включвател на системите за ръководство на въоръжението и за естествената работа на моторите. Такива случаи са разказани в авиационно-психологическите проучвания като оптическа заблуда, наречена " обаяние “.

Тя поражда когато водачът концентрира цялото свое внимание единствено върху един обект или уред. Това е изключително особено при офанзива когато вниманието се фиксира единствено върху задачата. Стремежът за поразяване на задачата е толкоз мощен, че другите параметри на полета губят своята значителност в съзнанието на водача.

 

Вижте целия отчет за развиването на обстановката при злополуката на аероплан МиГ-29 на Отдела за следствие на авиационни катастрофи в Служба " Военна полиция "  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР