Министерство на финансите предлага законодателна инициатива за дублиране на част

...
Министерство на финансите предлага законодателна инициатива за дублиране на част
Коментари Харесай

Финансовото министерство и НАП безпощадни към недекларирания труд

Министерство на финансите предлага законодателна самодейност за повтаряне на част от пълномощията, които има Изпълнителна организация " Главна ревизия на труда " (ИА ГИТ) с тези на Националната организация на приходите (НАП).

Това ще даде опция за реализиране на по-голям потенциал на надзор.

Това съобщи финансовият министърът на финансите Владислав Горанов на кръгла маса на тематика " Превенция и ограничение на недекларираната претовареност в България ".

Горанов изясни, че неофициалната претовареност има отношение както към фиска, по този начин и към образуването на публичния контракт за целия трудов живот и битие.

По думите на финансовия министър неточно образуваните трудови връзки водят след себе си неточни образувани осигурителни и обществени връзки в обществото. От финансовото ведомство постоянно са се включвали в обществените начинания и щели да продължат още веднъж да го вършат.

Независимо от доста положителните резултати и достижения, има още доста върху какво да се работи, предизвести финансовият министър. Той увери, че политиката на финансовото министерство и Национална агенция за приходите ще бъде ориентирани върху това да покажат увереност и ще бъдат безпощадни към всички тези, които си мислят, че може да се прави бизнес по недеклариран метод.

От своя страна общественият министър Бисер Петков добави, че недекларирания труд е предизвикателство, което визира ползите на всички участници на трудовия пазар. За него най-яркото проявяване са трудовите злополуки, въздействия върху данъчно-осигурителната система на страната, занижаване качеството на работните места, отрицателни последствия в човешките взаимоотношения и нелоялна конкунренция сред предприятията.

Може да се очкава с оптимизъм на старитането на Европейския орган на труда през идната седмица на 13 юни, който ще спомогне за битката против недекларирания труд.

По данни на интернационалната организация на труда делът на лицата на неформалата претовареност е в България е 15.9% при приблизително ниво за Европейски Съюз - 16.3%. Това се дължало на голям брой фактори на обществените сътрудници и законодателни промени, регистрира общественият министър.

Петков се надява, че взаимните старания ще обезпечат по-голяма отбрана на работещите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР