Министерство на финансите /МФ/ предвижда данък върху провизиите на банките,

...
Министерство на финансите /МФ/ предвижда данък върху провизиите на банките,
Коментари Харесай

Доц. Григор Сарийски: Нов данък върху провизиите на банките ще повиши банковите такси

Министерство на финансите /МФ/ планува налог върху провизиите на банките, разяснява пред " Труд " доцент Григор Сарийски от Институт за стопански проучвания на Българска академия на науките във връзка пуснатите за публично разискване редица промени в данъчните закони, с цел да се увеличи събираемостта на данъчните доходи.

Според специалиста новите правила за облагане на банките ще вдигнат таксите за жителите. Ясно е, че събраните пари от депозит се раздават като заеми от комерсиалните банки.

" Проблемът е, че когато даден кредитополучател изпадне в усложнение и не може да погаси напълно своя дълг, банката би трябвало отнякъде да покрие разликата, тъй че да може да се разплати с вложителите си. Именно по тази причина служат провизиите и обезценките. Просто част от приходите се заделят настрани, като се регистрират под формата на характерен разход и парите се употребяват за покриване на отговорностите на банката към нейните депозанти. Идеята на МФ да таксува тези разноски е в действителност налог върху сигурността, която финансовата система обезпечава на клиентите си и това значи, че с цел да може да покрие сумата, която ще отчисли под формата на налози, финансовата институция ще би трябвало да прибегне до увеличение на таксите и лихвите на постоянните си клиенти ", отбелязва икономистът. Той акцентира, че  резултатът от предлаганата смяна от МФ ще се показва напълно във повдигане на цените за прилагане на услугите на банковата система.

" Данъкът ще се поеме напълно от жителите. Не на последно място би трябвало да споменем, че сегашният дизайн на мярката крие риск от двойно облагане на част от тези разноски, защото в обособени случаи провизираните вземания могат да бъдат събрани. Тогава тези (вече обложени, в случай че мярката влезе в сила) разноски се възвръщат с противоположен знак и рефлектират върху финансовия резултат, който пък се полза по общия ред с корпоративен налог. Повторно ", предизвестява Сарийски.

Сред предложенията на ведомството на Асен Василев са на хората да бъдат връщани 0,5% от платения Данък добавена стойност, в случай че събират касовите си бележки, да се полза и хонорара за осъществена услуга по цивилен контракти, срокът за понижената ставка от 9% за ресторантьорите да не бъде удължаван и други

Предстои предлаганите промени от МФ да бъдат признати от Министерския съвет и да бъдат импортирани за гласоподаване в Народното събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР