Министерствата на отбраната на Македония и Гърция подписаха в Атина

...
Министерствата на отбраната на Македония и Гърция подписаха в Атина
Коментари Харесай

Скопие и Атина се споразумяха за надзор на македонското въздушното пространство от Гърция

Министерствата на защитата на Македония и Гърция подписаха в Атина техническото съглашение за наблюдаване на въздушното пространство на югозападната ни съседка, написа вестник „ Нова Македония “, предава Фокус.

Договорът, подписан от началника на Генералния щаб на македонските въоръжени сили военачалник Васко Гюрчиновски и началникът на защитата на Гърция военачалник Христос Кристодулу съставлява официализиране на задачата „ Еър полисинг “, която ще се осъществя в съгласуваност с НАТО.

Подписаното съглашение произтича от новия контракт за съдействие в областта на защитата, подписан от отрасловите министри Радмила Шекеринска и Евангелос Апостолакис по време на визитата на гръцка делегация в Скопие през април предходната година.

През май с прелитането през въздушното пространство на Македония на два гръцки F-16 бе осъществен първият експериментален полет за потребностите на задачата на НАТО Air Policing за да се ревизират връзките и покритието на радарите в македонското небе.

Мисията включва потребление на системите за мониторинг на въздушното пространство и системата за ръководство и надзор на въздушните сили със съответните сили и средства за противовъздушна защита, в това число и изтребители. Целта е да се отбрани целостта на въздушното пространство на страните-членки на НАТО.

Последният член на Алианса – Черна гора - също подписа техническо съглашение за Air Policing с Гърция и Италия по време на присъединението си към НАТО.

Македонският министър председател Зоран Заев и водачът на главната гръцка опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас приканиха Европейския съюз да дефинира дата за започване на присъединителни договаряния със Скопие през октомври, написа електронното издание на вестник Kathimerini.

По време на срещата си в понеделник следобяд Заев и Ципрас обявиха, че двете страни са преодолели национализма и политическия нарцисизъм посредством подписването на Преспанския контракт за името на Македония през лятото на 2018 година, когато Ципрас беше министър-председател на Гърция и „ е време за Европейски Съюз да направи същото, като даде зелена светлина за започване на присъединителни договаряния със Северна Македония “.

Бившият гръцкия министър председател е в Скопие с цел да взе участие на проведената от списание Economist конференция с име „ Среща на върха на Западните Балкани – Увеличаване на инерцията за европейска интеграция “.

Във вторник Ципрас ще приказва на мероприятието за идващите стъпки в европейската интеграция на района и ще разиска договорката за името със Заев и някогашния ръководител на европейския парламент Мартин Шулц. /focus-news.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР