Министерският съвет ще внесе в Конституционния съд искане за тълкуване

...
Министерският съвет ще внесе в Конституционния съд искане за тълкуване
Коментари Харесай

Правителството все пак ще пита Конституционния съд за независимия прокурор

Министерският съвет ще внесе в Конституционния съд искане за пояснение на главния закон, с цел да разбере дали фигурата на " самостоятелния прокурор " е допустима, оповестява " Свободна Европа ". Всичко това се случва, откакто държавно управление към този момент внесе своя законопроект в Народното събрание, без да организира наложителното публично разискване.

Действията на Министерския съвет не могат да бъдат обяснени с правни причини, тъй като напънът за правосъдна промяна се основава върху последния отчет на Венецианската комисия. Международната институция към Съвета на Европа изясни в задатък на държавното управление, че най-малкото би трябвало да пита Конституционния съд преди да прави, каквото и да е.

Причината е, че член 126 ал.2 от главния закон постановява, че основният прокурор реализира " методическо управление " върху всички прокурори. Това включва и прокурора, който " без значение " ще го проверява.

Премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Данаил Кирилов изцяло пренебрегнаха Венецианската комисия и се внесоха законопроекта в Народното събрание още в понеделник, без да изискат пояснение на конституцията. Два дни по-късно президентът Румен Радев подложи техните дейности на сериозна рецензия и разгласи, че самичък ще предложи смяна в главния закон, само че след провеждането на необятни публични диспути.

Именно рецензиите на Радев са предиздвикали Министерският съвет да премисли решението си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР