Министерският съвет реши на днешното си заседание, че ще изземва

...
Министерският съвет реши на днешното си заседание, че ще изземва
Коментари Харесай

Кабинетът ще взима повече пари от производителите на ток

Министерският съвет реши на днешното си съвещание, че ще изземва по-голяма част от приходите на производителите на ток. За задачата държавното управление утвърди по-нисък таван на продажните цени на АЕЦ „ Козлодуй “, въглищните централи и ВЕИ производителите, над който ще прибира постъпленията им във  Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС).

Парите от този фонд се употребяват и за обезщетения за бизнеса поради високите цени на тока на борсата. Кабинетът „ Денков “ реши да удължи програмата и в случай че средномесечната цена надвиши 200 лева за мегаватчас, страната покрива разликата.

С днешното решение се фиксира таван на продажната цена на АЕЦ „ Козлодуй “ 150 лева./МWh, до момента в който сега той е 180 лева За производителите на електрическа сила от кондензационни централи на въглища тази стойност е 300 лева, увеличена с умножената по 1.32 средномесечна цена на звук СО2 емисионни квоти за MWh. Преди таванът беше 300 лева./МWh.

За производителите на електрическа сила от въглища с добавено гориво от биомаса (твърди или газообразни горива от биомаса) и/или боклуци и/или нефтопродукти и/или композиция от тях закрепената цена, над която се изземват приходите, е 300 лева за един мегаватчас, увеличена с умножената по 0.9 средномесечна цена на звук емисионни квоти СО2. Тук също таванът е понижен, откакто беше 350 лв..

Национална електрическа компания като производител на електрическа сила от водноелектрически централи ще пресмята своя таван на пазарните доходи при 200 лева за един MWh. Производителите на електрическа сила от ВЕИ без контракт за компенсиране с награди ще дефинират своя таван на пазарните доходи при 300 лева./МWh стойност на създадената електрическа сила, откакто до момента беше 350 лв..
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР