Министерският съвет реши днес да открие процедура за определяне на

...
Министерският съвет реши днес да открие процедура за определяне на
Коментари Харесай

Пускат нова процедура за концесия на Летище Пловдив

Министерският съвет реши през днешния ден да открие процедура за установяване на концесионер за концесия за строителство на обект гражданско летище за публично прилагане "Пловдив ". Това заяви министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков пред публицисти в Министерския съвет. Процедурата ще бъде напълно обществена, добави той.

Срокът на концесията, за която ще даде летището, дружно със строителството и дейностите по даването на летищни услуги, е 35 години. При оценяването на участниците техническото предложение ще има относителна тежест 55 %, 45 % ще бъда финансово предложение, посочи министър Желязков.

Изискванията към участниците в процедурата ще бъдат на практика опит в употреба на интернационално летище с пътникопоток не по-малко от 450 000 годишно - не по-малко на 5 години през миналите 10 години. Освен това претендентите би трябвало да имат регистриран главен капитал не по-малко от 1 млн. лв.. Размерът на балансовата или пазарна стойност на дълготрайните материални активи не би трябвало да е по-малък от 40 млн. лв.. Освен това те би трябвало да са финансирали най-малко един план, чиято стойност надвишава 10 млн. лв. през последните 10 години, уточни Росен Желязков. Участниците в процедурата би трябвало да имат и опит в набирането на финансови средства.

Концесионното заплащане има две ставки - закрепена и плаваща. Плаващата е 5 % от брутния доход на концесионера на годишна база. Но не по-малко от 100 000 на година. Инвестициите, които се чакат, би трябвало да бъдат не по-малко от 100 млн. лв.. "Очакваме да има интерес за Летище Пловдив и това да способства за развиването на транспортната съгласуваност в района, както и в прилежащите такива ", сподели министърът на превоза, осведомителните технологии и известията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР