Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока

...
Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока
Коментари Харесай

Правителството иска удължаване на извънредното положение до 13 май

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължение периода на оповестеното изключително състояние. Предложението е срокът на изключителното състояние, оповестено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, да бъде продължен до 13 май 2020 година
"България се бори с всички вероятни старания за ограничение на разпространяването на болестта с COVID-19, като измеренията на рецесията към момента не могат да бъдат оценени и планувани. Натискът върху здравната система може да бъде понижен само посредством удължение на периодите и ограниченията за обществена изолираност и за битка с пандемията с цел да бъде дейно овладяна. Тези дейности се удостоверяват и от данните и рекомендациите на Националния действен щаб, основан със заповед на министър-председателя ", се споделя в известието на Министерски съвет.
"Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз през последните дни внезапно набъбна и надвиши съвсем петкратно равнището на епидемиологично разпространяване в Китай и трикратно заболелите в Съединени американски щати. Това дефинира Европа като най-засегнат от новия ковид континент. На база данните на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, рискът от навсякъде разпространяване на COVID-19 за последната седмица се дефинира като сдържан за общността и доста висок за рисковите групи от популацията – лицата над 60 година и лицата с хронични болести ", споделят още от Министерски съвет.
"Рискът би се запазил като сдържан през идващите седмици, само в случай че се ползват строги и ефикасни противоепидемични ограничения в обособените държави-членки на Европейски Съюз. Експертното умозаключение демонстрира, че през идващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще доближат оптимално натоварване на наличния си потенциал. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължение на изключителното състояние в страната ", се споделя още в изказването.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР