Министерският съвет прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна

...
Министерският съвет прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна
Коментари Харесай

От последните минути! Удължиха извънредната епидемична обстановка до 31 юли

Министерският съвет одобри Решение за удължение периода на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура, считано от 1 юни 2021 година до 31 юли 2021 година
По данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите за последния регистриран 14-дневен интервал (26.04-09.05.2021 г.) заболяемостта от COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство е приблизително 277.27 на 100 хиляди население, а в 11 страни надвишава междинната за Европейски Съюз.
Регистрираната 14-дневна смъртност за същия интервал е 5.56 на 100 хиляди население, като в 11 от страните надвишава междинната за Европейски Съюз.
Въпреки следения спад на заболяемостта от COVID-19 в страната, разпространяването на коронавирусната зараза визира всички области. Случаи се диагностицират при лица от всички възрастови групи, като смъртността продължава да е най-висока при хората в напреднала и старческа възраст. В международен проект, към 9 май 2021 година, България се подрежда на 11-то място по 14-дневна смъртност.
Постигнатият имунизационен обсег на територията на Европейски Съюз е 14.1% с цялостна имунизационна скица и 35.5% с една доза ваксина. Към 15 май в България са приложени 1 112 950 дози ваксина, като с цялостна скица са обхванати 6.3% от популацията на страната, а с една доза - 11.7%.
Увеличаването на броя имунизирани ще спомогне за понижаване на всеобщата схватливост и спиране на епидемиологичното разпространяване на болестта, регистрират от служебното държавно управление.
Удължаването на изключителната епидемиологична конюнктура и използването на противоепидемичните ограничения в страната цели понижаване въздействието на COVID-19 върху публичното здраве и здравната система, като се вземе поради действителният риск от разпространяване на разнообразни разновидности на SARS-CoV-2 у нас с висока инфекциозност, при реализиран все още незначителен имунизационен обсег.
Необходимо е да се продължи използването на здравни условия при влизане на територията на страната, както и въвеждането на ограничавания за достъп до страната, което ще спомогне за понижаване на вероятността за разпространяване на новите разновидности у нас, регистрират от Министерски съвет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР