Министерският съвет прие решение за оказването на военна и военно-техническа

...
Министерският съвет прие решение за оказването на военна и военно-техническа
Коментари Харесай

Правителството декларира готовността на България за принос към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

Министерският съвет одобри решение за оказването на военна и военно-техническа помощ на Украйна, с което заявява готовността на България за принос към задачата на Европейски Съюз за подкрепяне на Украйна (EU МАМ).

Мисията се организира в границите на Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз с първична дълготрайност две години от момента на нейното пускане. Тя е част от Интегрирания метод на Европейски Съюз за оказване на поддръжка на Украйна и ще способства за възстановяване на военните качества на Въоръжените сили на Украйна, за тяхното възобновяване и дейно осъществяване на интервенции, което ще разреши на страната да отбрани своята териториална целокупност в границите на интернационално приетите ѝ граници, дейно да упражнява своя суверенитет и да отбрани украинските жители.

Участието на Република България в EUMAM ще бъде явен знак за поддръжката на страната ни към Общата политика за сигурност и защита на Европейския съюз и в частност, на задачата за военно подкрепяне на Украйна, показват от служебното държавно управление.

Отчитайки предоставяната помощ от българска страна за Украйна от началото на експанзията, досегашният резистентен ангажимент на Република България към Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз, както и близостта на спора до нашата граница и смисъла му за сигурността в Европа, приносът на страната ни към новата задача е в унисон с напъните на останалите страни членки.

С приемането на това решение Република България затвърждава своята съюзна взаимност към общите старания в поддръжка на интернационалния мир и сигурност, показват още от Министерски съвет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР