Министерският съвет прие промяна на Наредбата за реда за класифициране

...
Министерският съвет прие промяна на Наредбата за реда за класифициране
Коментари Харесай

Нови 33 вещества се причисляват към наркотиците, реши правителството

Министерският съвет одобри смяна на Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични.

С смяната се слагат под надзор нови тридесет и три субстанции посредством включването им в Списък I - „ Растения и субстанции с висока степен на риск за публичното здраве, заради нездравословния резултат от злоупотребата с тях, неразрешени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина “.

Промяната е по отношение на решение на Комисията по наркотичните субстанции към Организация на обединените нации, с което се слагат под интернационален надзор нови субстанции посредством включване в описите на Единната спогодба на Организация на обединените нации по упойващите субстанции и Конвенцията за психотропните субстанции.

Също по този начин субстанции се слагат под надзор по предложение на Министерството на вътрешните работи, Агенция „ Митници “ и Военномедицинска академия, въз основа на мнение на Експертния съвет към Националния съвет по наркотичните субстанции.

Промяната е и в осъществяване на Делегирана Директива (ЕС) 2021/802 на Комисията от 12 март 2021 година за изменение на приложението към Рамково решение 2004/757/ПВР на Съвета по отношение на включването на новите психоактивни субстанции метил 3,3-диметил-2-{[1-(пент-4-ен-1-ил)-1Н-индазол-3-карбонил]амино} бутаноат (MDMB-4en-PINACA) и метил 2-{[1-(4-флуоробутил)-1Н-индол-3-карбонил]амино}- 3,3-диметилбутаноат (4F-MDMB-BICA) в определението за „ опиати “.

Очакваният резултат от смяната на наредбата е ограничение риска от корист с класифицираните като наркотични субстанции, както и понижаване на рисковете за обществото, свързани с разпространяването и злоупотребата с веществата.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР