Министерският съвет прие проектозакона за държавния бюджет за 2023 година

...
Министерският съвет прие проектозакона за държавния бюджет за 2023 година
Коментари Харесай

МС прие проектобюджет 2023, ГЕРБ за въпреки забележките

Министерският съвет одобри проектозакона за държавния бюджет за 2023 година на постоянното си съвещание в сряда. А ерес не е имало макар рецензиите, изказвани във връзка с бюджетната рамка от страна на представители на ГЕРБ.

" Имахме диалози с сътрудниците от ГЕРБ, както и с цялата Комисия по бюджет и финанси през вчерашния ден, където беше показан в подробност проектозаконът за бюджета. Като цяло сътрудниците споделиха, че имат някакви забележки, само че ще поддържат законопроекта ", отговори на въпрос на News.bg финансовият министър Асен Василев.

Основните параметри на бюджета остават същите, както до момента оповестените - 3% бюджетен недостиг, 1,8% планиран растеж на брутния вътрешен артикул, и предстояща средногодишна инфлация от 8,7%. Остава същият и размерът на всички обществени заплащания и политиката по приходите, заложени от служебния кабинет, само че за сметка на това са прецизирани прогнозните финансови разноски и разноските за прехрана на администрацията. Увеличени са и прогнозните доходи по отношение на упованията за растеж на брутното вътрешно ползване и по-голямата събираемост от страна на Национална агенция за приходите и Агенция " Митници ".

" Единственото ново, което през днешния ден беше признато, е изменение в тактиката за ръководство на държавния дълг, като общият дълг за 2023 година е понижен с оглед по-малкия недостиг. Дългът, който се планува през тази година, е 7,5 милиарда лв., като 3 милиарда са заплащания по остарели задължения ", уточни министърът на финансите. И акцентира - като % от Брутният вътрешен продукт дългът стои в границите на 22%, т.е. няма смяна по този индикатор.

Въпреки недоволството и митингите на чиновници в Министерство на вътрешните работи няма планувани пари за повишение на полицейските заплати, безапелационен бе Василев.

" Въпросната рамка остана непроменена. И тук желая да кажа, че е извънредно значимо, когато се организира политика по приходите, тя да се организира еднообразно за всички браншове. Миналата година с актуализацията на бюджета заплатите в Министерство на вътрешните работи бяха вдигнати с 20%. Политиката по приходите, заложена от служебния кабинет, която ние запазихме, е да има 10% нарастване на тези браншове, които не са получили такова предходната година. "

Финансист номер едно обаче уточни - ще се мисли за политика по приходите от идващия постоянен бюджет за 2024 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР