Министерският съвет прие проект на постановление за одобряване на допълнителни

...
Министерският съвет прие проект на постановление за одобряване на допълнителни
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна допълнително 64 млн. лева заради пандемията

Министерският съвет одобри план на разпореждане за одобрение на спомагателни разноски в размер на 12 500 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година Средствата са за поддържане на запас от лекарствени артикули в лечебните заведения за болнична помощ и подготвеност при пораждане на дефицит в резултат на изключителната епидемиологична конюнктура, обвързвана с разпространяването на COVID-19. Целта е достъп на всички пациенти, нуждаещи се от незабавно обезпечаване на качествени, ефикасни и налични медикаменти. Списъкът на лекарствените артикули, съдържащи се в запаса, лечебните заведения, в които ще се съхраняват, както и инструкции за обезпечаване, отчетност и надзор на разходването на тези лекарствени артикули са избрани в заповед на министъра на опазването на здравето.

С друго държавно разпореждане са утвърдени спомагателни разноски и прехвърляния по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година в размер на 38 600 000 лева Приемането на Постановлението се постанова заради снадки период на изключителната епидемиологична конюнктура до 30 ноември 2021 година и нуждата да се обезпечи резистентност на мярката за даване на спомагателни хонорари на медицинския и немедицинския личен състав, директно ангажиран с осъществяване на дейностите, свързани с ограниченията за предварителна защита и битка с COVID-19. Осигуряването на ежемесечно в допълнение заплащане за медиците на първа линия в размер на 1000 лева чисто е ефикасна и устойчива мярка за справяне с разпространяването на COVID-19 и значителен фактор за мотивация на медицинските фрагменти.

По бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година са утвърдени също по този начин спомагателни разноски в размер на 13 000 000 лева, с които се планува да се закупят неинвазивни бързи антигенни проби подобаващи за проучване на деца, при които се употребява слюнка вместо назофаренгиален секрет за разкриване на SARS-Co V-2. Препоръката за скрининг на децата в учебните заведения е включена в Насоките за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура. Там е посочено, че при обезпечени безвъзмездни проби и единодушие минимум на 90% от родителите в съответното учебно заведение, децата ще бъдат изследвани най-малко един път седмично.

Регулярното тестване (2-3 пъти седмично) на възпитаници в изискванията на епидемиологично разпространяване на COVID-19 е необятно публикувана процедура в редица европейски и други страни, с което се цели да не позволяват асимптомни и пресимптомни носители на новия ковид в учебна среда и да се подсигурява безвредно и присъствено образование. Предвижда се да се организира проучване на учениците от начален курс на образование преди началото на образователните часове. Със средствата се планува да се закупят към 1 600 000 бързи антигенни теста, което ще разреши тестване на децата от началния курс на обучение ( от I до IV клас) два пъти седмично, в границите на един месец.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР