Министерският съвет прие Постановление за създаване на национален механизъм за

...
Министерският съвет прие Постановление за създаване на национален механизъм за
Коментари Харесай

Правителството създава механизъм за мониторинг в областта на корупцията, организираната престъпност и правосъдната реформа


Министерският съвет одобри Постановление за основаване на народен механизъм за мониторинг в региона на битката с корупцията и проведената престъпност, правосъдната промяна и господство на закона. Приемането на тази мярка следва и дадените от страната на Европейската комисия рекомендации по Механизма за съдействие и инспекция за основаване на механизъм при поемането на осъществяването на мониторинга на национално ниво, оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Националният мониторингов механизъм е планувано да се реализира посредством Съвет за съгласуваност и съдействие. Институции от другите управляващи, които извършват действия или ограничения в посочените области, ще показват информация за напредъка в посочените области.

Съветът ще реализира активността си при съблюдаване на правилата за разделяне на управляващите и самостоятелност на правосъдната власт, както и на другите конституционно и законово открити правила и правила. Съветът не реализира надзор върху активността на държавните органи и членовете си и под никаква форма не може да реализира интервенция в независимостта на правосъдната власт.

Участието в Съвета на органите, които са отвън изпълнителната власт, е на непринуден принцип и е израз на съдействие и разговор сред управляващите. Съветът ще има координационни и съвещателни функционалности и в него ще вземат участие представители на най-високо равнище - заместител министър-председателят с сектор „ правораздаване “, представляващият Висш съдебен съвет, ръководителят на Върховен касационен съд, ръководителят на Върховен административен съд, основният прокурор, основният контрольор от Инспектората към Висш съдебен съвет, ръководителят на КПКОНПИ, министърът на вътрешните работи, министърът на правораздаването, министърът на финансите. Предвижда се за всяко съвещание да бъде отправяна покана за присъединяване до ръководителя на правната комисия в Народното събрание, както и до ръководителите на парламентарните групи.

Съветът ще се управлява от двама съпредседатели - заместител министър-председателя с сектор „ правораздаване “ и представляващия Висш съдебен съвет, което ще подсигурява равнопоставеността и независимостта на правосъдната власт. Заседанията ще се организират на три месеца в първия понеделник на съответния месец. Съветът може да организира и изключителни съвещания по самодейност на съпредседателите или по искане на 1/3 от неговия състав, като наложително се показват въпросите, които ще се разискват и членовете на Съвета, които ще рапортуват по тях.

Към Съвета ще се сътвори и Граждански съвет с 8 членове - представители на професионални организации на магистратите, неправителствени организации и на организации на работодателите. Членовете на Гражданския съвет ще реализират наблюдаване върху постигнатия прогрес и осъществяването на ограниченията и дейностите по посочените индикатори - битката с корупцията и проведената престъпност, правосъдната промяна, върховенството на закона, като могат да дават мнения и да вършат оферти пред Съвета за повишение на успеваемостта. Участието в Гражданския съвет е на ротационен принцип. Ротацията на членовете на Гражданския съвет, като се изключи членовете, които са представители на професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, се прави на една година, като при нея се заместват представителят на организацията с опит в региона на предварителната защита и противодействието на корупцията, на организацията с опит в правосъдната промяна и на организацията на работодателите, приети на национално ниво, с изключение на когато няма подадени нови заявки за присъединяване.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР