Министерският съвет прие План за действие за периода 2024-2026 г.

...
Министерският съвет прие План за действие за периода 2024-2026 г.
Коментари Харесай

МС прие плана за действие по програмата за майчиното и детско здраве

Министерският съвет одобри План за деяние за интервала 2024-2026 година за осъществяване на Националната стратегия за възстановяване на майчиното и детско здраве 2021-2030, оповестиха от държавния пресцентър.  

Един от главните цели в проекта е промоцията на здраве, като са планувани действия, свързани с повишение на информираността на популацията по въпросите на репродуктивното здраве и фамилното обмисляне, бременността, раждането и грижите за децата, здравословния метод на живот на подрастващите и младежите, предварителна защита на рисково държание, обвързвано със здравето, както и действия за поддръжка за родителите за насърчаване на умения за грижа за недоносените деца и децата с увреждания и хронични болести.

Друг акцент в проекта е обезпечаване на резистентност на активността на 31 Здравно-консултативни центъра за майчино и детско здраве (ЗКЦ), които действат във всички регионални градове. В тях лекари, психолози и обществени служащи обезпечават консултативни и логистични действия, свързани с образуване на комплексното здравно наблюдаване на деца с увреждания и хронични болести, бременни с нараснал медицински риск, с патология на бременността или съществуване на хронични болести и увреждания. Чрез ЗКЦ се финансират и проучвания и съвещания в границите на биохимичен скрининг за бременни за оценка на риска от раждане на дете с болест на Даун, други анеуплоидии, спина бифида, аненцефалия и тежък недостатък на коремната стена.

Чрез Плана ще се обезпечи и провеждането на неонаталния слухов скрининг, чиято цел е ранно разкриване и навременна намеса при увреждане на слуха при новородени.

Развитието на здравни и интегрирани здравно-социални услуги за предварителна защита на затрудненията при деца с хронични болести също е измежду главните цели, като се планува да бъдат разкрити Центрове за сложно обслужване на деца с увреждания и хронични болести и Центрове за профилирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с нужда от непрекъснати медицински грижи. В тях ще се обезпечава лекуване, рехабилитация, профилирани здравни услуги, психо-социална рехабилитация, обществена поддръжка и други за минимизиране на увреждането и на следствията от него още в ранна детска възраст, както и интегрирани здравно-социални услуги за децата с тежки увреждания, които имат нужда от непрекъснати медицински грижи. В част от центровете ще се обезпечи опция за даване на палиативни грижи за деца.

В Плана е планувано и развиването на патронажни грижи, посредством които ще се дават домашни визити за деца, свързани с консултиране, препоръки и информация за здравословно развъждане на децата, пълноценно хранене, здравословна и безвредна среда, ранно детско развиване и др.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР