Министерският съвет прие и изпрати в Народното събрание Закона за

...
Министерският съвет прие и изпрати в Народното събрание Закона за
Коментари Харесай

МС прие и изпрати в НС проектобюджета за 2023 г.

Министерският съвет одобри и изпрати в Народното събрание Закона за държавния бюджет за 2023 година Параметрите плануват недостиг от 3%, растеж на Брутният вътрешен продукт от 1,8 на 100 и средногодишна инфлация от 8,7%. Заложен е и по-нисък външен дълг.

Запазени са всички обществени заплащания, изясни Асен Василев. Надградени са част от ограниченията, препоръчани от служебния кабинет и е непокътната политиката по приходите. Запазва се размерът на минималната работна заплата от 780 лв., усилват се майчинските за втората година със 70 лв. от 1 януари. Бюджетът планува средства за обновените пенсии с 12% по швейцарското предписание.

" Прецизирана е издръжката и финансовите разноски и са повишени приходите, тъй че те да дават отговор на растежа на брутното вътрешно ползване и това, което новите управления на митници и Национална агенция за приходите чакат да съумеят да съберат в границите на годината ", съобщи Василев.

Исканията на Министерство на вътрешните работи за нарастване на заплатите няма да бъдат задоволени, уточни Василев и изясни за какво.

" Когато се организира политика по приходите, тя да се организира еднообразно за всички браншове. Знаете, че предходната година с актуализацията заплатите в Министерство на вътрешните работи бяха вдигнати с 20%, както и на редица други организации бяха увеличени ", съобщи Асен Василев.

Единствено новото е смяна в държавния дълг, който става 22% от Брутният вътрешен продукт.

" Общият дълг за 2023 година е понижен по отношение на предходната тактика, защото имаме по-малък недостиг, който надлежно няма да изисква толкоз огромен дълг, който беше очакван. Дългът, който се планува тази година, е в общ размер от 7,5 милиарда лева, от които 3 милиарда са заплащания по остарели задължения. Т.е. новият дълг, който вземаме, е 4 млрд и половина ", разясни Василев.

Параметрите на бюджета плануват разноските да бъдат до 40% от Брутният вътрешен продукт, а приходите до 38%.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР