Министерският съвет одобри удължаване на срока за кандидатстване по Програмата

...
Министерският съвет одобри удължаване на срока за кандидатстване по Програмата
Коментари Харесай

Удължиха сроковете на гаранционните програми на ББР в подкрепа на физическите лица и бизнеса

Министерският съвет утвърди удължение на периода за кандидатстване по Програмата за гарантиране на безлихвени заеми в отбрана на хора, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от COVID-19.

За безлихвен заем по Програмата може да се кандидатства до 31 август 2021 година или до привършване на гаранционните предели за финансиране от страна на комерсиалните банки-партньори.

ББР е в развой на подписване на анекси с банките, които към момента разполагат със свободен предел за финансиране по Програмата - " Алианц Банк ", " Инвестбанк ", " Централна кооперативна банка " и " Пощенска банка ", тъй че приемът на заявки да рестартира.

Антикризисната мярка обезпечава отпущането на безлихвени заеми до 6 900 лева на лица на трудов контракт и самоосигуряващи се, аграрни производители и сезонни служащи, които са прекратили активността си в резултат на изключителната епидемиологична конюнктура. Максималният период на погасяването им е 5 години, с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Удължено бе и действието на Програмата за портфейлни гаранции в поддръжка на ликвидността на предприятията, потърпевши от пандемията. Срокът за включване на заеми в обезпечения портфейл е до 31.12.2021 година Фирмите могат да аплайват за финансиране до 20.12.2021 година

Програмата е отворена за всички браншове на стопанската система и се ползва от комерсиалните банки-партньори за цялата територия на страната. ББР дава гаранционно покритие в размер на 80% от главниците на всеки от заемите по мярката.

По самодейност на Министерството на стопанската система се работи по присъединението на Програмата за бизнес финансиране към оповестената нова стратегия „ Възстановяване “ в поддръжка на бизнеса посредством гаранции от Фонда на фондовете и ББР.

До този миг Българската банка за развиване е одобрила за гарантиране заеми за над 559 млн. лева по двете държавни антикризисни стратегии. Със средствата са подкрепени 52 320 физически лица и е дадена опция за финансиране на над 1 800 компании.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР