Министерският съвет одобри проекта на Споразумение за заем между Европейския

...
Министерският съвет одобри проекта на Споразумение за заем между Европейския
Коментари Харесай

Теглим заем от €511 млн. за борбата с коронавируса

Министерският съвет утвърди плана на Споразумение за заем сред Европейския съюз като кредитор и Република България като заемополучател и упълномощи министъра на финансите да го подпише от името на Република България при изискване за следваща ратификация, съобщи БГНЕС.

Споразумението произтича от член 8, параграф 2 от Регламент (ЕС) 2020/672 на Съвета от 19 май 2020 година, с който се сътвори Европейският инструмент за краткотрайна поддръжка за намаляване на рисковете от безработица при изключителни условия в резултат на експлоадирането на COVID-19, прочут като „ инструмента SURE “.

Необходимостта от подписване на съглашението произтича от отправеното на 7 август 2020 година публично искане от страна на Република България за финансова помощ по линия на инструмента SURE. Заемът, пожелан от страната ни, е за допълнение на националните старания за превъзмогване въздействието от експлоадирането на пандемията от COVID-19 и на социално- икономическите ѝ последствия за служащите и независимо заетите лица.

Максималният размер на средствата, които Европейският съюз може да отпусне на България по инструмента SURE, е 511 000 000 евро, с 15-годишен оптимален междинен период до падежа. Срокът на разполагаемост на предоставената финансова помощ е 18 месеца.

Министерският съвет утвърди и Постановление за допълнение на Постановление № 381 на Министерския съвет от 2019 година за осъществяването на държавния бюджет на Република България за 2020 година, с което се уреждат въпросите, свързани с откриването на сметка на централния бюджет, постъпването на средствата от заема по Споразумението и неговото обслужване. /БГНЕС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР