Министерският съвет одобри актуализираната Национална пътна карта за научна инфраструктура

...
Министерският съвет одобри актуализираната Национална пътна карта за научна инфраструктура
Коментари Харесай

Правителството одобри актуализирана Национална пътна карта за научна инфраструктура

Министерският съвет утвърди обновената Национална пътна карта за научна инфраструктура (НПКНИ) 2020-2027 година Този народен стратегически документ съдържа отговорностите, които страната извършва като член на Европейския съюз към Европейската пътна карта за създаване на общоевропейско научноизследователско пространство и подкрепяне развиването на научната инфраструктура в страната в основни за обществото и стопанската система области, като здраве, околна среда, климат и други

Като референтен основен документ от национално значение, обновената НПКНИ дава насоки и приоритет за развиването на бъдещите и към този момент построените инфраструктури от стратегическо значение и тяхното интернационално включване, както и да основава рамкови условия за единни стандарти за достъп и прилагане на инфраструктурите. С приложението ѝ се чака да се усъвършенства успеваемостта на системата от научни инфраструктури в страната, да се понижи фрагментацията в научните проучвания и да се основат удобни условия за надграждане на квалификацията на младите учени. Предвижда се още увеличение на присъединяване на българската научна общественост и бизнеса в научноизследователска и развойна активност в другите тематични области на новата Рамкова стратегия за научни проучвания и вложения в нововъведения "Хоризонт Европа ".

В обновената карта са регистрирани променените условия и новите благоприятни условия в научноизследователската и иновационна екосистема. 50 обекта са обозначени с разнообразни области на влияние, като: енергетика; околна среда и екология; биотехнологии, биомедицина, здраве и храни; физика и инженерни науки; аерокосмическа и отбранителна индустрия; обществени и културни нововъведения, осведомителни и информационни технологии, включително и електронна инфраструктура. Всички те са със съответното им приоритизиране на европейско и национално равнище според областите на влияние на Европейския стратегически конгрес за научна инфраструктура (ЕСФНИ) и Иновационната тактика за умна специализация (ИСИС).

Инфраструктурите са групирани като: Международни проучвателен инфраструктури; Уникални научни съоръжения; България в паневропейски проучвателен инфраструктури като Европейският стратегически конгрес за научна инфраструктура (ЕСФНИ); Национални научноиновационни комплекси - планове с основно значение за развиването на конкурентоспособността на българската стопанска система и софтуерна база; Е-инфраструктури. Дигитални, изчислителни и компютърни проучвания (е-изследвания).

Финансовото застраховане на НПКНИ допуска дейно и интегрирано потребление на наличните национални и европейски средства. Основното осъществяване на Пътната карта и построяването на обособените проучвателен комплекси ще бъдат обект на непрекъснат народен и интернационален мониторинг и оценка. На национално равнище се резервира реализирането на мониторинга от Постоянния комитет за осъществяване и мониторинг на НПКНИ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР