Министерският съвет одобри 21 национални програми за развитие на образованието

...
Министерският съвет одобри 21 национални програми за развитие на образованието
Коментари Харесай

Одобрени са 21 национални програми за развитието на образованието за 2020 година

Министерският съвет утвърди 21 национални стратегии за развиване на образованието за 2020 година. Целта е посредством тях да се подкрепя образованието в детските градини, учебните заведения и центровете за поддръжка на личностно развиване.

Изцяло нови са четири стратегии - „ Разработване на образователни пособия и на методически управления, оценяване и одобрение на планове на образователни пособия за подкрепяне на образованието, проведено в чужбина, на планове на учебници и на планове на образователни комплекти ", „ Участвай и променяй — родителят, деен сътрудник в учебния живот ", „ Предоставяне на модерни условия за работа на децата и учениците в Центрове за поддръжка за личностно развиване " и „ Изграждане на учебна STEM среда ".

Правителството утвърди спомагателни 20 000 000 лв. от централния бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката за осъществяването на програмата „ Изграждане на учебна STEM среда " . Програмата е с устременост в региона на естествените науки, цифровите технологии, инженерното мислене и математиката. Предвижда се основаването на до 160 нови учебни центрове - интегрирана цялост от особено оборудвани образователни пространства с фокус върху проучването и използването на компетентности в региона на природо-математическите науки.

Тази година действието на програмата „ ИТ бизнесът преподава " се пренасочва към бизнеса като цяло и дейностите ще се реализират във всички учебни заведения с профилирана или професионална подготовка в региона на STEM специалности и профили. Програмата ще се назовава „ Бизнесът преподава " .

В Национален парк „ Осигуряване на модерна просветителна среда " също има нови моменти - ще се извършват два нови модула. Първият е „ Библиотеките като просветителна среда " . От просветителното министерство си слагат за цел финансирането на най-малко 50 учебни библиотеки, в които да се сътвори среда насърчаваща учениците към четенето. Вторият нов модул е обвързван със основаването на „ Площадки за образование по сигурност на придвижването по пътищата ". За задачата просветното министерство ще отпусне 800 хиляди лева, а плановете за детските градините могат да бъдат до 2 500 лева, а за учебните заведения до 3 500 лева

Надграждане с нови действия има и в стратегиите „ Успяваме дружно " и „ Роден език и просвета зад граница ". Първата ще се осъществя чрез три модула, като новите действия са обособени в два от модулите - „ Иновативна детска градина " и „ Обединени за качествено предучилищно обучение ".

Учителите в чужбина ще бъдат подкрепени с нови два модула са създадени към Национален парк „ Роден език и просвета зад граница ".

Продължава реализирането и на програмата „ Иновации в деяние " , която поддържа нововъведенията в учебните заведения в страната, шерването на сполучливи практики и изобретателното мислене. Разработен е нов модул „ Форуми за нововъведения в образованието ", който допуска по-добро разпространяване и използване на новаторските практики в българското учебно заведение.

Ще продължи осъществяването и на Национален парк „ Мотивирани учители " , която започва през 2019 година. В тазгодишната стратегия ще се обръща изключително внимание на нуждата от стимулирани експерти в учебните заведения с групи, застрашени от обществена изолираност. Целта е повишение качеството на образованието в учебните заведения в уязвими общности, с възпитаници с ниски резултати и с невисок социално-икономически статус.

Министерството на образованието и науката годишно уголемява обсега на националните стратегии в осъществяване на целите за повишение обсега и понижаване броя на напусналите просветителната система, за подкрепяне на децата и учениците в тяхното развиване, за модернизиране на материалната база и за обосноваване и поддръжка на педагогическите експерти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР