Министерският съвет (МС) и Министерството на околната среда и водите

...
Министерският съвет (МС) и Министерството на околната среда и водите
Коментари Харесай

Осъдиха МС и МОСВ да платят 150 хил. лв. на наследници на жертва от взрива в завод Миджур

Министерският съвет (МС) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са наказани солидарно да заплатят обезщетение в размер на 150 000 лв. на наследниците на една от жертвите на смъртоносния гърмеж в оръжейния цех " Миджур " преди 10 години.

Решението на Върховния административен съд, което е дефинитивно, е по тъжба на наследниците на една от починалите дами. Те настояват, че Министерският съвет не е подхванал нужните ограничения за прекъсване на дейностите по заличаване на 1,6 милион противопехотни мини, импортирани от Гърция, макар че е бил сезиран с искане за интервенция от четири неправителствени организации.

Според висшите административни съдии вносът на боеприпасите е станало в нарушаване на Конвенцията за възбрана на потреблението, складирането и прехвърлянето на противопехотни мини и за тяхното заличаване, която позволява това да става единствено за унищожаването, само че не и за утилизиране на мините. На това съображение Върховният административен съд анулира решението на първоинстанционен Административен съд във Видин, с което бяха отхвърлени исковете на наследниците на починалата жена.

Министерският съвет и екоминистерството би трябвало да им заплатят обезщетение от 150 000 лв., дружно със законната рента, считано от деня на случая - 1 октомври 2014 година.

Наказателното дело за гърмежа в цех " Миджур ", в който починаха 15 души, завърши на три инстанции с четири оправдателни присъди.

 

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР