Министерски съвет предлага промени в таксите, които се събират за

...
Министерски съвет предлага промени в таксите, които се събират за
Коментари Харесай

Важно! Таксите за тази услуга могат да бъдат променени

Министерски съвет предлага промени в таксите, които се събират за вадене и преиздаване на персонални документи. Планира се от май месец 2024 година като първи стадий на издаване на новото потомство български персонални документи посредством обезпечено централизирано персонализиране да се издават персонална карта, карта за престояване и позволение за престояване на жители на трети страни. По планирани данни до края на 2024 година се възнамерява издаването на сред 450 – 500 хиляди персонални карти на български жители, включително на първа персонална карта, персонална карта на лица от 14- до 18-годишна възраст и на лица над 18 години.

С оглед опазване на откритата процедура на провежданата обществена политика преференциалните такси за издаване на персонална карта целевите групи жители се резервират, като се ползва съществуващото съответствие сред цената на таксата за елементарна услуга към цената на таксата за преференциална услуга.

За първо издаване на персонална карта на лицата от 14 до 16 години услугата е безвъзмездна, без значение дали е елементарна, бърза или експресна. За издаване на последваща персонална карта на лица сред 14 и 16 години и за всяка персонална карта на лица сред 16 и 18 години преференциалната такса е в размер на 21 лева  за персонална карта със период на годност 10 години на разположение от 18- до 70-годишна възраст таксата става 30 лева

За издаване на персонална карта на лица, навършили 70 години, се резервира преференцията за гратис издаване и при трите типа елементарна, бърза и експресна услуга.  За лица с трайно понижена продуктивност или тип и степен на увреждане 50 и над 50 на 100 се резервира преференциална такса в размер на 3 лева. 

Предвижда се преференциална такса за издаване на персонална карта на лица, на които не могат да се снемат биометрични данни заради краткотрайна физическа неспособност (гипсиране, изгаряне и др.) в размер на 3 лева

Размерът на таксата за карта за престояване на членовете на фамилии на жители на Европейски Съюз, на членовете на фамилии на жителите на страни - страни по Споразумението за ЕИП, на жителите на Конфедерация Швейцария, които не са жители на Европейски Съюз, ЕИП и Конфедерация Швейцария, е 30 лева за елементарна услуга. За бързо издаване таксата е в двоен размер, когато по искане на лицето услугата се прави в период до 3 работни дни, съобщи Pariteni.bg. 

Държавната такса за издаване на позволение за престояване на чужденец в България. е 40 лева

За определянето на размера на държавните такси в Министерство на вътрешните работи е направена Методика за пресмятане на размера на таксите за издаване на българските персонални документи. Методиката е съобразена с Методиката за установяване на разходоориентиран размер на таксите по член 7а от Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност и разходването им, призната с Постановление на Министерски съвет № 1 от 2012 година Държавните такси на посочените три типа български персонални документи са обновени, като са регистрирани: - разноските, нужни за тяхното издаване и - опцията за развиване на българските персонални документи посредством вграждане на нови отбрани характерности, написа в претекстовете към плана.

В Тарифа № 4 към момента съществува такса за издаване на надзорен ваучър, независимо че с измененията в Закона за придвижването по пътищата  е анулирана опцията при издаване на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство притежателят му да получава надзорен ваучър. Поради това държавната такса за издаване на надзорен ваучър отпада.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР