Министърката на туризма Николина Ангелкова може спокойно да бъде отличена

...
Министърката на туризма Николина Ангелкова може спокойно да бъде отличена
Коментари Харесай

Акробатичните номера на Ангелкова нямат край

Министърката на туризма Николина Ангелкова може умерено да бъде отличена с наградата „ непостижим акробат “ на родната политическа сцена.

Оцеляването й в ръководството на страната макар десетките пакости, които съумя да сътвори в последните месеци, „ аргументирани “ като блян да „ подкрепи “ полузатрития от епидемията туризъм, си е напряко виртуозно.

За следващ път хората, за

чийто бизнес тя „ ръководи “ желаеха оставката й

преди дни. За последните два месеца за отстраняването й се оповестиха десетки туристически организации. Всички, без изключение

-

- единствено с разнообразни нюанси на изрече си, дефинираха решенията й като детски.

Последния вик за помощ към държавното управление пристигна от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Созопол. В протестна подписка, адресирана до Министерския съвет, те упорстват кабинетът да пресече опцията туристическата началничка да продължава с самодейностите си. Причините за недоволството на сектора са непоследователната политика в областта на туризма и новите инструкции за работа на хотелите, които съгласно тях са неприложими за дребните обекти и къщите за посетители.

В документа, с който подопечните на Ангелкова служители дават новите инструкции за работа на хотелите се планува в почивните бази да има изолирани стаи за инфектирани с Covid-19. А притежателите на хотели ги задължават да подписват контракти с публични перални, както и контракти с медицински центрове. Поставят се и условия във връзка с дезинфекцията на обектите, която би трябвало да се прави на всеки час.

Според председателката на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Созопол Мария Рейзи, тези инструкции са безусловно неприложими за дребните хотели и къщи за посетители, а те на процедура са главните почивни бази в курортните селища.

За Созопол се знае, че главно туристити тук са от Украйна, от Беларус и Молдова, а както е добре известно на този стадий полетите от тези страни са спрени, а множеството направени резервации се трансферират за идващия туристически сезон.

Така, че от една страна браншът тук е ударен заради спецификата на бизнеса в региона, а от друга са предявени условия, които за дребните хотели са повече от непостижими за осъществяване.

Както подозират хората от Сдружението,

тези правила за работата на обектите са били сътворени от специалистите в министерството, само че явно са били писани единствено с мисъл за огромните хотели, без някой даже да се сети, че с изключение на мастодонтите по родното крайбрежие, тук таме са оживели и дребни туристически обекти, които изключително в сегашната обстановка т българските туристи биха предпочели.

Но когато хората, които имат пет-шест стаи в неголяма къща за посетители биват задължавани да отделят едно крило за вероятно инфектираните с COVID-19, тогава каква част остава, с цел да бъде отдавана на естествената аудитория питат представителите на дребния бизнес.

Да не приказваме, че и до през днешния ден за всички, които са се впуснали в този бизнес не е ясно кой ще поема издръжката на екскурзиант под карантина? Ако да речем един екскурзиант е заплатил почивката си за 10 дни, а на осмия се окаже инфектиран и би трябвало да остане в „ изолатора “ още 14 дни, кой ще се грижи за неговото обслужване и изхранване? Очевидно стопанинът на туристическия обект. Но дали ще бъде обезщетен по някакъв метод за това?! Отговор липсва.

Недомислиците в заповедите х на министърката

не се изчерпват единствено с това. А недоволството против нея е навсякъде.

Не е ясно и огромните хотели по какъв начин ще се оправят с новите разпореждания на ведомството.

Вече интензивно се приказва, че стопаните на туристически обекти по цялото Черноморие се двоумят дали въобще да отворят през този сезон, защото туристи я има, я няма, само че проверяващи по какъв начин се съблюдават „ условията “ на.туристическата началничка, сигурно ще има.

В най-големия ни морски курорт "Слънчев бряг " упованията са едвам сред 5 и 10% от хотелите да посрещат туристи. Основно тази година курортите ни ще разчитат на визитите на българи, а чужденци се чакат, когато границите бъдат отворени и когато се възобновят полетите.

По Северното Черноморие, също не е ясно какъв брой от хотелите ще отворят порти. Има обаче и запалянковци, които ще рискуват, и по тази причина са запретнали ръкави, с цел да приготвят базите си, според условията - да има табели за отдалеченост, еднопосочни придвижвания и наложително да се мери температурата на туристите още на входа.

Според Георги Николчев от Българската асоциация на притежателите в туризма няма никакъв смисъл огромните хотели да отварят. Причината е, че резервациите са намалели фрапантно, само че даже притежателят да рискува да отвори, в случай че се появи даже един инфектиран екскурзиант, хотелиерът е длъжен да смени целия личен състав, който е бил в контакт с него. Как тъкмо ще се случи това, в случай, че у нас от дълго време е известно, че личният състав е ъгъл?...

Да не приказваме за това по какъв начин ще се съблюдава дистанцията от два метра за гостите на хотелите, които отиват на закуска да вземем за пример. Както сподели един от шефовете на огромен хотел от Слънчев бряг, в случай че „ строим “ туристите от нашия ресторант, опашката им ще стигне до Несебър, а те ще съумеят да закусят...но по обед.

Голямата горделивост

на Ангелкова, ще остане „ пробивът “ й при концесионерите на плажовете. След като тя „ разпредели “ бреговата линия по напътствие, част от тях са решили да върнат жеста. И по този начин плажовете по Черноморието, които оферират прилагане на безвъзмездни чадъри и шезлонги за дейния летен сезон на 2020 година са цели...25 - от общо 132, гордо оповестиха от Министерството на туризма.

Извън тях цените на плажните такъми на по-голямата част от останалите варират до 5 лв.. Вярно е, че понижението е съществено по отношение на лятото на предходната година. В Златни пясъци да вземем за пример плажните такъми ще са по 2 лева, в Слънчев бряг - по 4, в Албена – по лев.

Има и няколко черноморски плажа, където чадърите и шезлонгите ще се наемат против символичните 50 стотинки за ден.

От министерството оповестиха, че скоро ще бъде готово и особено приложение, което ще демонстрира в действително време каква е заетостта на плажните линии, а също и цените. Не се знае какъв брой пари е пръснала туристическата началничка за тази "екстра ", която сигурно е била предоставена, като поръчка в "екстремна обстановка "...?!

Въпреки всичко направено или по-скоро оплескано от Ангелкова и макар настояването от преди месец на 537 турoпeрaтoри и 32 нeпрaвитeлcтвeни oргaнизaции тя да бъде уволнена поради извънредно закъснялата й реакция и неналичието на каквито и да било визии за излаз от рецесията, началникът й Борисов към момента остава ням за апелите на сектора. Въпросът е докога?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР