Министърът на земеделието Явор Гечев, представители на синдикатите и национално

...
Министърът на земеделието Явор Гечев, представители на синдикатите и национално
Коментари Харесай

Министър Гечев и социалните партньори обсъдиха мерки за повишаване на конкурентоспособността на българското земеделие

Министърът на земеделието Явор Гечев, представители на синдикатите и национално показаните работодателски организации разискаха ограничения за повишение на конкурентоспособността на българското земеделие.

В срещата, която се организира в късния следобяд през вчерашния ден, взе участие и заместник-министърът на аграрното ведомство Георги Събев.

„ Постоянният разговор със обществените сътрудници и опцията проблемите да се разискват в дух на съгласие са извънредно значими за развиването на всеки бранш “, сподели министър Гечев.

Участниците в срещата разясниха въпроси като дефицита на работна ръка в земеделието, в това число в дърводобива, изискванията на труд и проблемите с еднодневните трудови контракти. Аграрният министър уточни, че екипът му има подготвеност да приготви законодателни промени, които да улеснят бизнеса при използването им.  

„ В връзката със обществените сътрудници би трябвало да насочим силата си към целеви ограничения, които да преодолеят отрицателните трендове в бранша “, сподели заместник-министър Георги Събев.

Земеделският министър и обществените сътрудници разясниха дейностите, които би трябвало да се подхващат във връзка със Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023-2027 година и Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Явор Гечев уточни, че работата по използването на НПВУ би трябвало да се форсира, като увери, че това ще стане в разговор със синдикатите и работодателските организации.

Представителите на бизнеса и на синдикатите сложиха въпроса за ръководството на хидромелиоративните уреди и подпомагането на уязвимите браншове, включително  производството на плодове и зеленчуци, а министър Явор Гечев ги срещна с опциите за стимулирането на българското произвеждане посредством схемите за качество.

„ Чрез  пазарни ограничения би трябвало да създадем бранша по-печеливш и  конкурентоспособен, като подсигуряваме продоволствената сигурност на страната “, съобщи министър Явор Гечев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР