Министърът на земеделието Явор Гечев осъществи работни срещи с председателя

...
Министърът на земеделието Явор Гечев осъществи работни срещи с председателя
Коментари Харесай

Явор Гечев обсъди развитието на пазара на зърно и слънчоглед в България и ЕС на работни срещи

Министърът на земеделието Явор Гечев реализира работни срещи с ръководителя на Сдружението на преработвателите на растителни масла, представители на огромни компании в бранша, както и представители на търговци на зърнени култури.

Това оповестиха от пресцентъра на министерството.

На срещите е разисквано развиването на пазара на зърно и слънчоглед в България и Европейски Съюз. Разговорите с браншовете в бранш „ Земеделие ” не престават и през седмицата.

На 25 април Явор Гечев ще взе участие в Съвета на министрите по земеделие в Европейския съвет. По време на съвещанието се чака да се организира и полемика за пазара на селскостопански артикули.

Няма условия за повишаване на хляба, на маслодайния слънчоглед и на пшеницата, съобщи през вчерашния ден в предаването „ Панорама “ по Българска национална телевизия Явор Гечев. Той разяснява вероятните последствия от прекъсването на вноса на украинско зърно. Припомняме, че Министерският съвет реши на съвещанието в сряда на територията на България да не бъдат допускани избран брой артикули с генезис от Украйна за интервала от 24 април до 30 юни 2023 година

Има задоволително количества в България – такива, че мъчно могат даже да се осъществят, изясни министърът на земеделието.

Министър Гечев изясни, че се чака Европейската комисия да предложи пакет от ограничения, който визира четири съществени култури – царевица, пшеница, слънчоглед и соя, чийто импорт от Украйна да се забрани до 5 юни. „ През това време, в случай че имаме отпушване на пазара, ще можем да вдигнем сами бариерата. Можем изцяло да се съобразим с европейското решение и да махнем националното. Винаги сме казвали, че Европейски Съюз би трябвало да е едносъставен и би трябвало решенията да са европейски “, означи той. Според него до вторник, до Съвета на министрите по земеделие в Люксембург, всичко е допустимо да се промени.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР