Министърът на земеделието Кирил Вътев определи исканията на протестиращите днес

...
Министърът на земеделието Кирил Вътев определи исканията на протестиращите днес
Коментари Харесай

Кирил Вътев за протеста на фермерите: Това не е лицето на българското земеделие

Министърът на земеделието Кирил Вътев дефинира настояванията на протестиращите през днешния ден земеделци като неоснователни и съобщи, че те на процедура стачкуват против българското и европейското законодателство.

Според Кирил Вътев министерството е изпълнило всички задължения към земеделците и даже е договорило спомагателна помощ за тях.

" Това не е лицето на българското земеделие и отглеждане на животни. Тези, които са на пазара и съумяват, не са тук. Освен това, в случай че разгледате по-близо фрагментите, ще видите лица на хора, които нямат нищо общо със земеделието. Аз ще продължа да съблюдавам законодателството.

Абсолютно всичко по закон и по правилник е изпълнено. И този митинг стачкува против българското и европейското законодателство. Исканията не са основателни и в действителност ние сме изпълнили много над техните претенции с тази спомагателна помощ за енергийните разноски, която сме внесли за нотификация.

Всичко, което по закон се поставя е изплатено. Има една помощ за дребни преживни животни, за която сме качили график и тя ще се изплати от на следващия ден до понеделник.

Всичко, което би трябвало да бъде изплатено досега по закон и по правилник е изплатено. Извоювали сме 30 000 евро над допустимия предел от 250 000 евро, който е поради войната в Украйна и това е еднократна помощ за целия интервал.

До момента няма правилник, който да е за 2023 или 2024. С другите 4 погранични страни - Румъния, Унгария, Словакия и Полша, ще настояваме за 2024 още веднъж да има помощ поради войната в Украйна, само че това е европейски правилник - най-висшият правилник, с който се съобразяваме всички ", съобщи Вътев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР