Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков обяви, че няма намерение

...
Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков обяви, че няма намерение
Коментари Харесай

Хинков отказа оставка, искал я Асен, а не Денков

Министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков разгласи, че няма желание да подава оставка след проблема със промяната на шефа на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “.

Вчера за това прикани и министърът на финансите Асен Василев, който разгласи, че Хинков би трябвало да подаде оставка, тъй като „ блокира страната “.

Според Хинков оставка може да му бъде поискана единствено от премиера акад. Николай Денков.

Министърът още веднъж повтори, че съгласно одитния отчет най-голямата незабавна болница в България е декапитализирана, по тази причина той е обмислял да изиска и оставките на членовете на борда на шефовете на лечебното заведение.

„ Моите професионални решения, които се изискват от закона, не мога да ги съветвам на политическо равнище, те не са политически решения “, настоя Хинков пред bTV, запитан дали е приказвал с водачи на политически партии по проблема.

„ Ако не взема тези решения във връзка с проблема „ Пирогов “, може да бъда упрекнат в занемареност. Затова върша този ход. Това, че това обърква някакви сметки и основава проблеми от политическо естество, аз не мога да го реша “, разяснява още той.

Като образец за нарушавания на настоящия шеф на лечебното заведение доктор Валентин Димитров той даде три публични поръчки за здравна инсталация, всяка за над 70 000 лева, без да е осъществено наложителното координиране с Министерството на здравеопазването.

По думите му най-голямата незабавна болница в страната запада от 10-15 и по тази причина доста положителни експерти я напущат.

„ Докато съм министър, ще си съблюдавам отговорностите и ще върша всичко, което считам, че би трябвало да се направи за опазването на здравето и изявления няма да повлияят на моите решения “, уточни Хинков в отговор на въпрос дали знае, че след ротацията към този момент няма да заема този пост, тъй като не се оправя със отговорностите си.

Той още веднъж повтори, че на няколко пъти е приказвал с ръководителя на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов във връзка отчета и желанията си да смени шефа на „ Пирогов “, само че е получил сигнали, че това ще докара до съществени проблеми.

В диалога, по телефона, се включи и самият проф. Ангелов, който отхвърли думите на Христо Хинков.

„ Христо Хинков изпрати на имейла на комисията одитния отчет и по-късно беше извършен диалог, в който аз и той се уточнихме, че има подозрения във връзка с констатациите в одитния отчет и че би трябвало да изчака да бъде изработен одит от външни органи. Той сподели: „ да, склонен съм, и аз мисля по този начин “. След това го удостовери и пред медиите, като сподели, че шефът явно няма да бъде заменен “, описа Ангелов.

Председателят на здравната комисия уточни още, че ще показа отчет за нарушавания по времето, когато сегашният здравен министър е бил шеф на Националния център за публично здраве и разбори.

На това Христо Хинков изясни, че въпросният отчет с констатация, че няма нарушавания, е бил подписан от институции като прокуратурата, ДАНС, АДФИ и финансова полиция и също по този начин от премиера тогава Бойко Борисов.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР