Министърът на здравеопазването на Шри Ланка Раджитха Сенаратне каза, че

...
Министърът на здравеопазването на Шри Ланка Раджитха Сенаратне каза, че
Коментари Харесай

Шри Ланка обвини местна ислямистка групировка за атентатите

Министърът на опазването на здравето на Шри Ланка Раджитха Сенаратне сподели, че локална ислямистка формация, наречена " Нешънъл Таухид Джамаат " (NTJ), е виновна за нападенията в църкви и хотели на Възкресение Христово, предадоха организациите " Асошиейтед прес " и " Франс прес ".

Министърът, който е представител на държавното управление, сподели на конференция, че нападенията са били осъществени от седем атентатори камикадзета. Все още не са ясни аргументите за трите бомбени детонации, станали по-късно през вчерашния ден, след серията от гърмежи в три църкви и три хотела, добавя АП.

Според министъра нападенията, лишили живота на 290 души, са били осъществени благодарение на интернационална мрежа, съобщи организация " Ройтерс ". Не имаме вяра, че тези офанзиви са били осъществени единствено от група хора, настоящи единствено в нашата страна, добави той. Има някаква интернационална мрежа, без която тези офанзиви нямаше да се увенчаят с триумф, сподели министърът.

Шриланските управляващи са почнали следствие за възможните връзки на локалната формация с непознати групи, добавя " Франс прес ". Преди 10 дни в полицейските сектори в страната е било разпратено предизвестие, че въпросната формация приготвя атентати против църкви и против посолството на Индия в Коломбо. Телевизия " Ал Арабия " споделя, че групировката е поела отговорност за офанзивите, осъществени през вчерашния ден, съобщи ТАСС.

Фотогалерия: Терористичните набези в Шри Ланка >

В нападението починаха и 35 чужденци, измежду които двама австралийци от едно и също семейство, петима британци, двама индийски политически представители, жители на Турция, на Португалия, Китай, както и няколко американци. Сред жертвите има и трима датски жители. Според Би Би Си и " Ройтерс " това са трите деца на датския милиардер Андерс Холш Поулсен.

Същевременно президентът на Шри Ланка Маитхрипала Сирисена разгласи, че от среднощ ще вкара изключително състояние в страната след нападенията, предадоха международните организации. Президентът ще изиска и интернационална помощ за следствието на офанзивите.

Коя е организацията

Досега тя бе известна най-вече с вандалски набези върху будистки публикации, а през 2016 година секретарят ѝ Абдул Разик бе задържан по обвинявания в разпалване на расизъм, написа в. " Ню Йорк таймс ". Въпреки че гражданската война продължи десетилетия и приключи едвам преди десетина години, в историята на страната няма доста случаи на ислямистко принуждение.

Конфликтът сред държавното управление и сепаратистката формация " Тамилски тигри " (или Тигри за избавление на Талим Илам) продължаваше 26 години - " тигрите ", които са най-вече етнически тамили и изповядват индуизма, желаят самостоятелност на териториите, в които живее това етническо малцинство. Мнозинството жители на Шри Ланка са етнически синхали и изповядват будизма. Краят на войната пристигна с държавна атака, в която починаха 40 хиляди тамили.През март Организация на обединените нации предизвести, че страната рискува още веднъж да се плъзне към спор, в случай че не признае и не предприеме ограничения за най-страшните закононарушения, осъществени в края на войната.

Друг проблем бе разпалването на напрежението сред синхалите и мюсюлманите, които са към 10% от популацията на страната. Миналата година антимюсюлманското принуждение набъбна в централната част от страната, където тълпи будисти атакуваха джамии и магазини на мюсюлмани.

Целта на NTJ е да популяризира джихадисткото придвижване в Шри Ланка и да разпали ненавист, боязън и разделяне в обществото, разяснява пред " Ню Йорк таймс " Ан Спекхард от Международния център за проучване на насилствения екстремизъм. " Не става въпрос за фракционизъм, а за вяра и наказване ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР