Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев вече е представил методиката за

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев вече е представил методиката за
Коментари Харесай

Ананиев: Болниците вдигат заплатите от 1 юи

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев към този момент е показал методиката за образуването на разноските за личен състав и образуването на работните заплати пред ръководителите на 9 от регионалните лечебни заведения , пишат от пресцентъра на здравното ведомство.

" Днес следобяд във Велико Търново ще се срещна с шефовете на регионалните лечебни заведения в градовете Велико Търново, Ловеч, Габрово и Русе ", съобщи Ананиев пред публицисти след визитата си във варненската многопрофилна болница " Св. Анна ".

По думите му методиката е сложен документ , който дава решения на доста от въпросите по отношение на образуването на възнагражденията на личния състав.

Министърът уточни трите съществени момента в направената от екипа му Методика:
разноските за личен състав би трябвало да бъдат не по-малко от 50% от общите доходи, които получава съответното лечебно заведение; спомагателните заплащания за реализирани резултати не могат да надвишават 50% от общите разноски за личен състав, като се изключи в допълнение систематизиране на приходите, които идват от клинични изследвания и от приходите от осъществени услуги, одобрени по Ценоразпис на лечебното заведение; оптималният самостоятелен размер на спомагателното материално стимулиране за немедицинския личен състав не може да надвишава 80% от главната заплата, а за медицинския личен състав не може да надвишава три пъти размера на главната работна заплата.  Липсват отпуснатите 50 млн. лева за заплати на медицински сестри
Липсват отпуснатите 50 млн. лева за заплати на медицински сестри

Според една от организаторките на митингите на медсестрите

От думите на здравния министър стана ясно още, че картината в другите лечебни заведения е друга и не може да се приказва в безспорни цифри , защото и самите лечебни заведения обслужват друг брой пациенти, имат разнообразни равнища на подготвеност и структури, надлежно и разполагат с друг размер доходи.

Важен акцент в методиката бил съотношението при определянето на работните заплати сред санитар, експерт по здравни грижи и доктор . Предложението на Министерство на здравеопазването е то да бъде 1 към 1.7 към 2.2 .

При други равни условия това съответствие ще обезпечи постигането на равнищата, заложени в Колективния трудов контракт, както увери Ананиев.

" Срещата ми с представителите на деветте лечебни заведения демонстрира, че налице е друг механизъм за образуване на работните заплати - в едни лечебни заведения избират полученото нарастване да се употребява за повишение на главните работни заплати, с което надлежно те се доближават до заложеното в КТД. В други лечебни заведения обаче управленията и самият медицински личен състав избират нарастване на главните работни заплати с по-бавни темпове, а по-голямата част от получените средства да се дадат под формата на ДМС, като аргументът на вторите е, че по този метод се подтиква личният състав, който изнася най-голямата тежест в лечебния развой ", уточни още Ананиев.
 950 лева става стартовата заплата на медицинските сестри Обновена
950 лева става стартовата заплата на медицинските сестри

Правителството отпуска 50 милиона лв. към дотацията на лечебните заведения

Увеличението , което се планува в множеството от тези 9 регионални лечебни заведения, ще бъде сред 150 и 250 лева

То би трябвало да е реалност от 1 юли, като управлението, личният състав и синдикатите ще преценяват дали същото да бъде получено под формата на нарастване на главната работна заплата, под формата на ДМС, или комбиниране от двете.

Министърът още веднъж акцентира, че двойно нарастване е невероятно.

Ананиев: " Важно е да подчертаем, че междинните брутни работни заплати в тези 9 лечебни заведения са сред 1200 и 1400 лева за експертите по здравни грижи, а на лекарите са доста по-високи ".

Пред медии министърът разяснява още, че през месец септември следва да бъде изработен разбор на осъществяването на бюджета на НЗОК и при положение, че има икономисан запас, същият ще бъде ориентиран предпочитано към болничната помощ.
 Пореден митинг на медицински сестри в Пловдив
Пореден митинг на медицински сестри в Пловдив

Подкрепят сестрата Мая Илиева от София, която била заплашвана
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР