Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев предложи на обсъждане два варианта

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев предложи на обсъждане два варианта
Коментари Харесай

Кой вариант за здравен модел смятате за най-подходящ?

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев предложи на разискване два разновидността за нов здравен модел:

Модел А - незабавна конкуренция на НЗОК със застрахователи. Двустълбов модел - наложително обезпечаване против 8% и в допълнение непринудено обезпечаване. Моделът стартира да работи още през 2019 година с възникването на застрахователно сдружение, което да покрие условията за работа на конкурентен принцип с НЗОК. От този миг здравните вноски на записаните при осигурител пациенти се трансферират не към НЗОК, а към съответния осигурител. При банкрут на осигурител пациентите ще се обслужват от НЗОК или гаранционен фонд за избран интервал от време до избор на нов застраховател/осигурител. Лекарите в извънболничната помощ ще би трябвало да изпращат пациента за болнично лекуване единствено в болница, сключила контракт със същия осигурител. За да не стане това би трябвало лекарите от доболничната помощ да имат контракт с всички застрахователи.

Модел Б - поетапна смяна - от взаимно присъединяване на НЗОК и застрахователите в дейностите, до цялостна и цялостна демонополизация на НЗОК (вариант А). При този модел се вкарва тристълбова система - наложителното 8-процентно обезпечаване, наложително здравно обезпечаване (задължителна за всички здравна застраховка с закрепена премия) и непринудено, класическо, здравно обезпечаване. Ето водещите правила на този модел:
Всеки наложително здравно обезпечен е задължен да се застрахова в допълнение за покриване на лекуване (Критични болести и злополуки) от обсега на главния пакет; Застрахователната награда не зависи от приходите на лицето; Застрахователната награда се изплаща еднократно за годината или на месечни вноски. Застрахователите нямат право да отхвърлят обезпечаване на здравно обезпечен. Забранява се селектирането на клиенти; Гражданите имат право свободно да избират и да трансформират своя осигурител по ред, очакван в Кодекса за застраховане; Държавата покрива застраховките на пенсионери, безработни, обществено слаби и деца. Държавните чиновници сами ще заплащат спомагателната наложителна застраховка. Застрахователите се сплотяват в умишлен Здравен осигурителен пул. В пула взе участие дъщерно сдружение на НЗОК, лицензирано като осигурител. НЗОК също ще може да се конкурира за присъединяване във втория и третия дирек.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР